≫ 

Srbija uvela elektronski recept: Već mogu da ga koriste pojedini pacijenti

Ministar zdravlja poručuje da je reč o ozbiljnoj promeni za pacijente i da je bila potrebna obuka svih koji učestvuju u procesu

  • 0

Od danas kreće procedura izdavanja elektronskih recepata za hronične pacijente i to od Beograda, a uskoro će putem elektronskog recepta do lekova dolaziti i pacijenti širom Srbije.

Apoteke više neće biti na svakom koraku: Loša vest za vlasnike, ali i za građane!

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar ističe da je to odlična vest za sve pacijente koji neće morati svakog meseca da idu u Domove zdravlja po recept već će to činiti jednom ili dvaput godišnje u zavisnosti od procene lekara.

- Idu direktno u apoteku i uzimaju lek koji su koristili do tada - kaže Lončar i dodaje da se elektronski recept uvodi prvo u deset opština u Beogradu a plan je da početnom sledeće godine bude pokrivena cela Srbija.

Ministar poručuje da je reč o ozbiljnoj promeni za pacijente i da je bila potrebna obuka svih koji učestvuju u procesu. Kaže da je najveći deo posla završen i da su ostali samo detalji.

Foto: Profimedia/Wavebreak

Apoteke u kojima je moguće preuzeti lekove putem elektronskog recepta biće obeležene posebnim nalepnicama.

Lončar navodi i da će ubuduće lekari opšte prakse biti rasterećeniji i da će više moći da se bave preventivom a ne papirologijom i birokratijom.

Lekar u Domu zdravlja Savski venac Nenad Đorđević rekao je za RTS da je sve spremno za uvođenje elektronskog recepta.

Objašnjava da su Domovi zdravlja umreženi sa apotekama i da, kada lekari daju nalog, pacijent se javlja u apoteku i uzima recept.

Daljinac

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA