≫ 

Najstariji kompanijski medij u Srbiji, list "Kolektiv", slavi jubilarni 70. rođendan! (FOTO)

Čuvar obraza novinarske profesije

  • 1

U vremenima, plišanim i zlim, "Kolektiv" svih ovih godina i decenija čuva kompanijski i svoj uticaj i drži do onoga što je u današnjem novinarstvu devalviralo.

Odoleva izazovu senzacionalizma, objektivno prenosi samo proverene informacije i zato ga svi smatraju ozbiljnim i novinama od poverenja, rudnikom informacija iz rudnika, kaže Gorica Tončev Vasilić, rukovodilac Službe RTB-a Bor za odnose sa javnošću

I godinama, i golemim iskustvom, i novinarskim opusom veteran, list Rudarsko-topioničarskog basena Bor "Kolektiv" danas je napunio 70 leta. Zakoračio je u osmu deceniju korakom i elanom mladića jer iz godine u godinu izgleda sve bolje i odlično nosi svoje godine.

Nikad tabloidna samousluga, nikad agresivan gonič na senzacije, "Kolektiv" je svih ovih godina ostao hroničar i vrsni tumač uspeha i padova kompanije u čijem je skutu.

Foto: Promo/ RTB Bor

- Još tog 1. novembra 1947. godine postavio je standarde kojima je i dan-danas veran. Da čuva tradiciju, da bude realan posmatrač, pošten ocenjivač, dostojanstven sagovornik. Da čuva obraz novinarske profesije i o(p)stane brend među kompanijskim medijima - kaže rukovodilac Službe RTB-a Bor za odnose sa javnošću Gorica Tončev Vasilić.

Dodaje da u vremenima, plišanim i zlim, "Kolektiv" svih ovih godina i decenija čuva kompanijski i svoj uticaj i drži do onoga što je u današnjem novinarstvu devalviralo. Odoleva, kako kaže, izazovu senzacionalizma, objektivno prenosi samo proverene informacije i zato ga svi smatraju ozbiljnim i novinama od poverenja, vernikom istine, rudnikom informacija iz rudnika.

- Iako se suštinski za njegova života, od 1. novembra 1947. godine do danas, malo toga promenilo, treba reći da je do sada odštampano 2.287 brojeva u tiražu od preko 22 miliona primeraka. Napisano je više od 260.000 novinarskih tekstova ilustrovanih sa oko 26.000 - ističe Tončev Vasilić.

Foto: Promo/ RTB Bor

Kratkom i jasnom rečenicom, kao vrhovnim kriterijumom profesije, fotografija novinari "Kolektiva" izveštavaju, informišu, komentarišu ili prave reportaže iz kompanije ili gradova u kojima ona posluje, svesni da samo dobar tekst traži i pronalazi čitaoca. Taj testament generacije novinara koje su prošle kroz redakciju "Kolektiva" uspeva da se poštuje i primenjuje i danas, uprkos haotičnom medijskom ambijentu i agresivnoj tabloidizaciji i medija i društva.

- "Kolektiv" je list koji se čita, ne prelistava se. I to ga čitaju svi: i direktori, i radnici, i ministri, i seljaci, i taksisti, i penzioneri, i mladi, i stari. Da je to tako, svedoče brojne čestitke koje je "Kolektiv" primio povodom svog jubileja. Sedamdeseti rođendan čestitali su mu, pored ostalih: ministar rudarstva Aleksandar Antić, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, Udruženje novinara Srbije, odnosno predsednik UNS-a Vladimir Radomirović i generalni sekretar Nino Brajović, direktori RTB-a, i aktuelni i nekadašnji, sindikalci, radnici, lokalna samouprava, javna preduzeća i ustanove kulture. I mnogi drugi -  ističe Gorica Tončev Vasilić.

Foto: Promo/ RTB Bor

Novi broj "Kolektiva", povodom svog jubileja, štampao je i rođendanski dodatak gde se, pored ostalog, mogu pročitati zanimljiva zapažanja o ulozi i značaju najstarijeg fabričkog glasila i u ondašnjoj velikoj Jugoslaviji. O tome za "Kolektiv" govori Nikola Šainović, bivši premijer Srbije i potpredsednik Vlade Jugoslavije.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mima

    1. novembar 2017 | 21:39

    Sve cestitke kolegama. I ja sam radila, dugo, u slicnim kompanijskim novinama, i veoma dobro znam koliko je to tezak i ozbiljan posao, za svakoga ko zeli da izgradi kredibikitet, svoj i gkasila za koje pise. Usput, u novinarskim krugovima, u Udruzenju i medju kolegama, uvek ste "stepenicu nizi" - neopravdano, naravno. Jos jednom, sve cestitke, da docekate nove jubileje!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA