Najmlađa trudnica u Srbiji ima samo 11 godina: Mladi postaju roditelji dok su i sami deca, a evo s koliko godina gube nevinost

Statistika pokazuje da najveći broj mladih stupa u seksualne odnose između drugog i trećeg razreda srednje škole

  • 33

Iako postoje slučajevi dece koja su nevinost izgubila već sa 11 godina, najveći broj omladine prvi put iskusi seks između 16. i 17. godine. Prema mišljenju ginekologa i psihologa, mladi u ovim godinama nisu dovoljno zreli za polne odnose.

U Srbiji sve češći dečji brakovi: Najmlađa nevesta ima samo 9 godina

U Srbiji se neretko dešava da "dete odgaja dete", jer se mališani koji nisu došli ni do tinejdžerskih godina, odlučuju da stupe u seksualne odnose.

- Na našu kliniku je primljena devojčica koja je u tom trenutku imala 11 godina. Povraćala je i žalila se na bolove u stomaku. Nismo ni posumnjali da se radi o trudnoći, iako je bila trudna tri meseca. Prosto nismo mogli da poverujemo da dete može da bude u drugom stanju - rečeno je za Telegraf.rs iz jedne dečije klinike.

Statistika, međutim pokazuje da najveći broj mladih stupa u seksualne odnose između drugog i trećeg razreda srednje škole.

- Mladići i devojke stupaju u prve seksualne odnose između 16. i 17. godine. To je prema mom mišljenju rano, jer se polna zrelost dostiže nakon pet godina od prve menstruacije - rekla je doktorka Mirjana Anđelić.

Foto-ilustracija: Profimedia/ImageSource

I psiholozi smatraju da mladi na polovini srednjoškolskog obrazovanja, nisu dovoljno zreli da bi imali seks.

- U periodu izlaznog puberteta, tačnije između 16. i 18. godine dolazi do fiziološkog sazrevanja, ali ne toliko i do psihološkog, tako da je rano da se mladi u ovim godinama upuštaju u seksualne odnose - rekao je za Telegraf.rs Aleksandar Šibul, psiholog.

Uglavnom se mladi u ovom periodu svog života osećaju zrelo i odraslo, pa se odlučuju na korake koji nisu primereni njihovim godinama, ne shvatajući da to može da utiče na njihov psihički razvoj, kao i na budućnost.

- Može da se desi, ako rano stupe u seksualne odnose da dožive traume. Veoma je bitno da mladi shvate da seks treba da bude iz ljubavi, a ne radi eksperimentisanja, jer ukoliko tako pristupe tom činu, to kasnije može da se pretvori u ispunjavanje zadovoljstva samo zbog zadovoljstva - objašnjava Šibul.

Foto:Facebook

Traume koje mogu da se dožive ako mladi pre vremena izgube nevinost, podjednako pogađaju i mladiće i devojke.

- Sve je individualno tako da oba pola mogu traumatično da dožive prvo seksualno iskustvo. Najbitnije je da shvate da motiv za seks treba da bude ljubav i bliskost - dodaje Šibul.

Ako se uzme u obzir da se seksualnost razume između 20 i 30 godina, onda shvatamo da omladina u Srbiji gubi nevinost veoma rano.

Gubitak nevinosti je važan trenutak u životu jedne osobe, a seks zahteva odgovorno ponašanje koje nije karakteristično za mlade u 16 ili 17 godina, jer nisu dovoljno psihički zreli da bi se tako ponašali.

Daljinac

(I.Vlajković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PETAR 1

    11. novembar 2017 | 17:38

    Nije ni cudo, svake veceri gledamo reklame koje su pune seksa, sad upravo ide reklama ? u kojo se deca od 3-4 godine ljube, a o filmovima da i ne govorim samo seks i , sta onda drugo da ocekujemo, seks i nista drugo.

  • .S. S.

    11. novembar 2017 | 18:33

    Kakve 16-17 devojčice iz moje ulice sve redom se drmasaju sa 12 pa nadalje oralno se počinje kao zabava dovoljno je samo da sednem sa klincima i balavci se otvaraju sami šta sve možeš da čuješ da ne veruješ ova radi ovo ona ono i ne jure ih previše klinke danas ono što hoće to odmah i daju do znanja svojim drugarima i momcima!

  • Gavranovo pero

    11. novembar 2017 | 18:36

    U, pa ova je još i zakasnila, bila je jedna sa 9 godina. Ali, nisu krivi samo programi, tu i roditalji imaju dosta krivice. Prvo, deca nemaju svoju sobu, a mama i tata bi znate več, pa onda dete pita roditelja da mu nešto objasni, a oni - eno ti internet, pa se raspitaj. Tako da je krivica pola- pola.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA