Maca papučarica jedina to ume u Srbiji: Frajla i Jadranka otkrile su nam kako se vodi biznis, ali od starih zanata (FOTO)

Ove hrabre žene mogu bukvalno sve

  • 1

Koliko hrabrosti i strpljenja je bilo potrebno odvažnim ženama da pokrenu sopstveni biznis i postanu uspešne preduzetnice, saznali smo na skupu “Biznis ćoše” koji je održan u Kikindi. Jedina žena opančar u Srbiji, Mirna Rackov-poznata kao “Maca papučarica” govorila je o opančarskom zanatu. Danijela Jerinkić koja u svojoj radnji “Frajla” proizvodi unikatne predmete i odeću tehnikama ručne radinosti podelila je svoje iskustvo, a među uspešnim damama predstavila se i gospođa Jadranka Stupar poznata kao uspešna preduzetnica koja je pokrenula sopstvenu proizvodnju obuće i robe od tekstila i kože.

Zeleni tunel u srcu grada: Sokak u Kikindi kakvog nema ni u Beogradu, ni u Novom Sadu, a ni u Nišu! (FOTO)

Zanati opet na ceni: Vojvođani se sve više prekvalifikuju u geronto domaćice, molere i zidare kako bi otišli u zemlje EU (FOTO)

Danijela Jerinkić koja je tajne starih zanata nasledila od bake i majke, a potom se putem raznih seminara i edukativnih radionica usavršavala, kaže da je tehnika tkanja zanat vredan svakog truda:

- Studirala sam književnost, ali u tome nisam videla budućnost. Rešila sam da pokrenem sopstveni biznis i otvorila radionicu “Frajla” . Ono što karakteriše proizvodnju kod mene jeste ručna radinost, tkanje, heklanje, mekana čipka. Prozvodimo žensku garderobu, unikatnu i jedinstvenu - kaže Danijela.

Ona se rado prisetila početaka u udruženju “Unikat” gde je marljivo učila zanate, a potom najoriginalnijim idejama dala pečat stvarima koji su jedinstveni u Srbiji.

Mirna Rackov, poznata kao “Maca papučarica” jedina je žena opančar u Srbiji. Mirnini srpski opanci, osim što su osvojili tržište Srbije, poznati su i u mnogim delovima Evrope.

Foto: Privatna arhiva

- Zanat sam izučavala u kikindskoj firmi za proizvodnju obuće, kasnije sam se osmelila I otvorila sopstvenu radnju. Proizvodim ručno rađene opanke iz Srbije, Slavonije, Bosne i Hercegovine.

Mirna kaže, da se sve ručno radi, kroji,buši, zašiva i šije na staroj singerici, te i da joj je je za jedna par opanaka potreban jedan dan, a do sada ih je napravila više stotina, najviše za Kulturno umetnička društva.

Ni za gospođu Jadranku Stupar koja je najpre otvorila svoju SZTR “Jadranka” put nije bio ni malo lak:

Foto: Privatna arhiva

- Puno se radilo i danas radim. U svom preduzeću imam 25 žena i samo jednog muškarca. Najbolje je poslovati sa ženama , kada žena uzme posao u ruke znajte da će biti do kraja završen. U svom asortimanu firma ima preko 50 svojih proizvoda namenjenih zaštiti na radu. Počev od nekoliko vrsta cipela zavisno od delatnosti kojom se klijenti bave pa preko radnih odela za radnike svih profila počev od medicine, mlekarske proizvodnje, pekarske proizvodnje, građevine, poljoprivrede, vodoprivrede, naftne industrije - ističe Jadranka.

Foto: Privatna arhiva

Na skupu je između ostalog bilo reči o ekonomskom osnaživanju žena koje se putem projekta realizuje u 11 gradova širom Srbije:

- Ovde je reč o iskustvenoj priči žena preduzetnica i onih koje žele da pokrenu sopstveni biznis. Šta je ono što ih očekuje na tržistu i u komunikacijama. Iskustva su odlična, oko 300 žena je prošlo kroz naš projekat.Na ovim skupovima buduće preduzetnice mogu da dobiju sve relevantne informacije koje se tiču pokretanja i unapređenja posla - izjavila je.

Foto: Privatna arhiva

Sanja Alvirović iz “Educoma”. Podršku ženama preduzetnicima i onima koje žele da pokrenu sopstveni biznis, pruža i Gradska uprava grada Kikinde.

Projekat koji je važan za žensko preduzetništvo u našoj zemlji podržali su Razvojna Agencija Srbije i Privredna komora Srbije.

Daljinac

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA