Zašto se i kako zaista obeležavaju Zadušnice? Evo šta simbolizuju žito, vino i sveća (VIDEO)

Crno vino, kojim sveštenik preliva žito, označava Božje milosrđe kojim se zalečuju rane greha

  • 10

Zadušnice su dan posvećen molitvama za pokoj duše preminulih srodnika.

Danas su Miholjske zadušnice: Ako ne idete na groblje, jednu stvar morate da uradite

- Zadušnice su dan koji je posvećen upokojenima. Iako je to nezgodno reći da je to dan posvećen mrtvima, ali zapravo to je dan koji je određen da se na jedan poseban način setimo svojih upokojenih. Mi ih se u ličnim i u Liturgijskim molitvama sećamo svakodnevno, ali Zadušnice su tu da nas podsete da se nekako malo drugačije, malo snažnije posvetimo svojim upokojenim srodnicima – poručuje jerej Vladimir Levićanin.

Na groblje i u crkvu se nosi kuvano žito – koljivo. Žito nas simbolično podseća na Hristove reči da zrno tek kad umre rod donosi, i to ne u zemnom mraku, nego u svetlosti sunca.

Crno vino, kojim sveštenik preliva žito, označava Božje milosrđe kojim se zalečuju rane greha. Sveća je simbol svetlosti Hristove.

Foto: Printskrin/Televizija Hram

Ta svetlost treba da nas podseti na svetlost kojom Hristos obasjava duše preminulih. Sveća je malena žrtva Bogu, koji se za nas žrtvovao.

Daće i podušja se ne daju da se "nahrani" pokojnik, odnosno, da duša njegova "jede", nego da se sirotinja nahrani i u molitvama pomene pokojnika.

Foto: Printskrin/Televizija Hram

Pogledajte šta se još "valja" a šta "ne valja" na Zadušnice u emisiji Televizije "Hram" Srpske pravoslavne crkve koju su pripremili jerej Vladimir Levićanin i Nikola Stanković.

Pogledajte video:

Daljinac

(Telegraf.rs/Televizija Hram)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ogi

    4. novembar 2017 | 17:51

    Sta ce dusama jelo na groblju da I'm pravi zazubice koje gluposti molite seevi za njihove grehe da I'm hrist oprosti a new da nosite jelo I pice. Gde ja zivim?

  • Istina

    4. novembar 2017 | 18:47

    Usnulim dusama je najvise potrebna molitva

  • tattoo designs

    4. novembar 2017 | 18:16

    Njima treba odati počast I to je t8

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA