≫ 

Tamna strana gastarbajterske medalje: Pola miliona Jugoslovena i dalje skuplje plaća kiriju, ne može do vize, niti osiguranja

Zbog nepoznavanja zakona i nemačkog jezika, mnogi nisu ni svesni da u čak 70 odsto slučajeva preplaćuju stanarinu i to za 30 do 50 odsto - čemu će na put stati Udruženje građana "Klub Privileg" koji pravno štiti i savetuje one koji žive, rade ili studiraju u Austriji

  • 5

Više od pola miliona građana sa teritorije bivše Jugoslavije, koji žive, rade ili studiraju u Austriji, od danas će moći da dobiju besplatnu pravnu i savetodavnu pomoć na maternjem jeziku, u klubu Priliveg u Beču.

Ceca i Đani pevali na večeri na kojoj je dogovorena razmena studenata iz Srbije i Austrije (FOTO)

Palma i Gudenus protiv dvostrukih aršina EU (FOTO)

Ovo udružnje građana okuplja vrhunske stručnjake iz šest advokatskih, tri kancelarije poreskih savetnika i nekoliko kompanija za finansiranje sudskih procesa. Građane će savetovati u domenu finansija, prava, osiguranja, regulacija viza, Igara na sreću i povraćaja izgubljenog novca, stanovanja, privatnih stečaja i dr.

Predsednik Kluba Privileg Zoran Kalabić istakao je da su mnogi naši građani u Austriji pravno nezaštićeni, nevidljivi za sistem i podložni prevarama, pre svega zbog nedovoljnog poznavanja nemačkog jezika i zakona.

- Ideja je da otvaranjem kluba stanemo na put takvoj praksi. Naši sugrađani se ovde suočavaju sa ozbiljnim problemima kod procedura dobijanja ili produžetka vize, a ako ne tad, onda u slučaju spajanja porodice. Dešavalo se da naši ljudi svoja prava moraju da potražuju na sudu, jer osiguravajuće kuće izbegavaju da im isplate štetu bez obzira na to što su osigurani.

Foto: Pixabay

- Takođe, zbog nepoznavanja Zakona o stambenom pravu koji određuje maksimalnu vrednost nekretnine za izdavanje, mnogi nisu ni svesni da u čak 70 odsto slučajeva preplaćuju stanarinu i to za 30 do 50 odsto - rekao je Zoran Kalabić.

On je dodao da statistika pokazuje da je 80 odsto nas potpisalo neki štetan ugovor u životu, a da država Austrija, npr., godišnje prihoduje 800 miliona evra samo zato što stranci nisu upoznati sa procedurama povraćaja poreza.

Iz Udruženja, u čijem Upravnom odboru se nalaze ugledni doktori nauka, bankari, advokati, profesori, pripadnici policije, notari, ugledni privrednici itd., poručili su da je njihov cilj da naše građane pravno zaštite, zastupaju njihove interese pred nadležnim institucijama Republike Austrije i tako ih brže i lakše integrišu u austrijsko društvo.

Printsrkin: Youtube/PeroDefformero, Foto: A. Nalbantjan

- Zato ćemo prvo šansu da damo mladima. Zaposlićemo preko 60 studenata koji na teritoriji Austrije pohađaju studije prava, ekonomije, IT-a, marketinga, medija i komunikacija - zaključio je predsednik Udruženja građana Privileg.

Foto: Promo/Udruženje građana - Klub Privileg

Njihov rad podržali su vodeći državni zvaničnici Austrije i Srbije, diplomatski kor, ugledni građani i brojni saradnici.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marija

    6. novembar 2017 | 13:14

    I treba ih udarati po ušima kad nisu u stanju naučiti jezik države u kojoj žive. Pojedini su tamo 20 godina, a još natucaju jezik.

  • Mire

    6. novembar 2017 | 13:45

    Nije tacno cista laz , svi znamo vrlo dobro sta i kako se radi i zivi u Austriji znamo koja su nam prava , ovo je bacanje prasine u oci lakovernicima , svake godine je do sada bilo da se ispunjava formular za povracaj poreza gde se upisuje bukvalno sve od zarade , struje , stana , grejanja , lekova ..... od ove godine nece se morati ispunjavati nikakav formular sama ce to raditi insitucija Finamzamt ,ovi koji su otvorili kancelariju za navodnu pomoc uzimaju samo procente od lakovernih klijenata.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA