Turistička saradnja Novog Sada i Klastera Severozapadne Istre

Glavne teme na sastancima, u svrhu privrednog povezivanja turističke regije Istre i AP Vojvodine, bile su vezane za privredni potencijal Novog Sada iz područja kulture, turizma i poduzetništva kao i destinacijski marketing i razvoj turističkih proizvoda i usluga

  • 0

Tokom dvodnevne posete Istri, 5. i 6. novembra, predstavnici Gradske uprave za privredu i turizam, Vlade Vojvodine, Turističke organizacije Novog Sada, vlasnici turističkih imanja i vinarija, organizatori manifestacija te drugi preduzetnici s prostora Vojvodine, kao i predstavnici Centra za istraživanje i studije turizma iz Novog Sada posetili su Rovinj i Novigrad i održali sastanke i prezentacije s predstavnicima Klastera Severozapadne Istre na temu produbljivanja saradnje gradova i preuzimanja dobrih praksi klastera.

Prezentacija "Pogled iznutra" održana u Novom Sadu

Delegacija iz Novog Sada, koju su, između ostalih, činili potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković, član Gradskog veća za privredu i turizam Milorad Radojević, načelnik Gradske uprave za privredu Saša Bilinović, prvog dana obišla je vinariju Moreno Ivančić iz Rovinja gde su se upoznali s modelima lokalnog ekonomskog razvoja iz perspektive preduzetnika. Drugog dana, nakon obilaska Novigrada, gostima je osim gradonačelnika Novigrada Anteo Miloša dobrodošlicu poželela i direktorica Turističke zajednice Novigrad Vesna Ferenac.

Ona je istakla da je Klaster Severozapadne Istre prvi u Hrvatskoj prepoznao potencijal udruživanja destinacija.

- Drago nam je što imamo mogućnost da se i na ovaj način povežemo sa Vojvodinom i prezentujemo im naš primer udruživanja, pogotovo što su Istra i Vojvodina slične po svojoj multikulturalnosti i multietičnosti. Na području klastera saradnja je već započeta kroz organizaciju velikih festivala kao što je "Sea Star Festival", a novim idejama i projektima sigurno je možemo unaprediti i pomoći jedni drugima u postizanju dugoročnih ciljeva – rekla je Vesna Ferenac.

Foto: novisad.rs

Glavne teme na sastancima, u svrhu privrednog povezivanja turističke regije Istre i AP Vojvodine, bile su vezane za privredni potencijal Novog Sada iz područja kulture, turizma i poduzetništva kao i destinacijski marketing i razvoj turističkih proizvoda i usluga.

Potpredsednik Pokrajinske Vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković i član Gradskog veća za privredu i turizam Milorad Radojević ocenili su da Novi Sad svakako treba biti lider u jačanju ponude turističke destinacije Vojvodine, kao i da je primer Istre od značaja za to. Oni su takođe naglasili da Vojvodina uskoro dobija Strategiju razvoja turizma koja je usklađena sa Strategijom razvoja turizma Srbije do 2025. godine, a u kojoj je Vojvodina prepoznata kao destinacija koja u kratkom roku može ostvariti zapažene rezultate.

Foto: novisad.rs

Na sastanku je zaključeno da je najvažnije pronaći prave partnere koji su spremni da podele znanje, iskustva kao i na kontinuiranu komunikaciju.

Sledeća prilika za povezivanje pomenutih turističkih gradova i regija biće na "Regionalnoj konferenciji o održivom turizmu, poduzetništvu i lokalnom ekonomskom razvoju EIAT" koja će biti održana 10. i 11. novembra 2017. u Novom Sadu, a na kojoj će u panelu "Razvoj turističkog proizvoda i najbolje prakse u regiji" učestvovati predstavnici Klastera SZ Istre.

Daljinac

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA