≫ 

Za vašar u Rumi kažu da je najstariji u Srbiji: Za 270 godina ustanovljena su samo dva jako važna pravila (VIDEO)

Dve stvari su izvesne: prva je da kiša može da upropasti vašar, a druga je da za bilo koju stvar, možete dobro da se iscenkate

  • 2

Ono na čemu se temelji privredni i društveni razvoj Rume, a danas se sa pravom može reći da je nematerijalno kulturno dobro, je nadaleko poznati "Rumski vašar".

Marko kupio sliku u Aranđelovcu na vašaru za 1.000 dinara, ispostavilo se da vredi nekoliko MILIONA EVRA (FOTO)

Svakog trećeg dana u mesecu Rumljani organizuju svoj vašar za koji kažu da u pesmi nije opevan, ali garantuju da je najstariji u Srbiji. Vole da se pohvale da je njihov vašar jedan od najstarijih ne samo u Evropi, već i u čitavom svetu, piše rts.rs.

U Rumi se zna koliko je star vašar, mada ima i preuveličavanja, pa neki kažu ima i do 300 godina. Vašar ove godine slavi 270. rođendan. Privilegiju da trguju Rumljani su dobili ukazom Marije Terezije još 1747. godine. Iste godine, 10. oktobra, održan je prvi vašar u Rumi.

Privilegija se sastojala u tome da se četiri godišnja vašara “sa njima pripadajućim stočnim pijacama” sa Mitrovice i Jarka prenose na Rumu.

Printskrin/Youtube:Vertigo Produkcija

Održavali su se na Cveti, Spasovdan, Miholjdan i na sv. Petra i Pavla. Pored godišnjih vašara, svake subote su održavane pijace. Naročit podstrek za razvoj privrede bila je Cehovska privilegija koju je car Franja I 1818. godine izdao rumskim zanatlijama.

OD IGLE DO LOKOMOTIVE

Za 270 godina ovde se štošta promenilo, ali dve stvari su sasvim izvesne: prva je da kiša i dalje može da upropasti vašar, a druga je da za bilo koju stvar koju pronađete možete dobro da se iscenkate.

U Rumi se kupuje sve – od igle do lokomotive: prese za čvarke, tepisi, kašike, pidžame, prsluci, sadnice za kivi, kazanče za gulaš, ogradu od kovanog gvožđa, spravu za sečenje pečenja, razno povrće

Printskrin/Youtube:Vertigo Produkcija

Tezge u Rumi postavljaju se već prvog dana u mesecu, dok je treći rezervisan za glavnu kupovinu. Na vašaru ima od novih do polovnih stvari. Svega ima samo je novca sve manje, žale se prodavci.

ZA SVAKOG PO NEŠTO

- Trideset godina dolazim. Stojim na istoj lokaciji na istom mestu. Ovo je moj supersecko. Evo vidite to je mala stvar, a tako radi sve operacije. Hoćete kupus, evo radi, hoćete jabuku, evo je radi - objašnjava deda Pera.

Skoro je nemoguće da ne pronađete ništa za svoju dušu. Ako se i to, ipak, desi, malo je verovatno da ćete odoleti vrućem pečenju, čvarcima ili slaninici. Rumljani kažu iz Srema niko ne odlazi gladan. Naročito ne sa njihovog vašara.

Pogledajte atmosferu:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA