Ako vaše dete prebije drugo u školi, sledi ozbiljan udar po džepu, a mali nasilnik će biti izbačen iz škole

Ministarstvo je rešilo da stane na kraj vršnjačkom nasilju

  • 25

Ako osnovac bije druga iz razreda, može da mu bude smanjena ocena iz vladanja, da dobije ukor nastavničkog veća ili direktora, ili da bude premešten u drugu školu. Ubuduće će, zbog novih prosvetnih pravila, moći da mu propišu i društveno-koristan ili humanitarni rad. Isto važi i za srednjoškolca nasilnika, samo što on može da bude i izbačen iz škole, ali bez problema može da se upiše u neku drugu, pišu Večernje novosti.

"Samo su došle i počele da me šamaraju. Nisam znala zašto!" Ispovest devojčice iz Aranđelovca koju su brutalno pretukle drugarice u školi

U Zakonu o osnovama sistema obrazovanja navedeno je i da se postupak protiv učenika sprovodi u toku školske godine u kojoj je prekršaj načinjen, što bi moglo da znači da ako neko šamara i šutira druga pred kraj školske godine možda prođe i nekažnjeno.

Da li će i na koji način učenik da bude kažnjen, odlučuje škola, a posao prosvetne inspekcije je da proveri da li je sve urađeno u skladu sa pravilima.

- U slučajevima poput onog iz škole u Aranđelovcu, iz koje se pojavio snimak na kome učenici udaraju drugaricu, prosvetna inspekcija izlazi po hitnom postupku. Utvrđujemo sve okolnosti i pratimo da li škola postupa ispravno - objašnjava, za “Novosti”, Jasmina Jovanović, pomoćnica ministra prosvete zadužena za inspekcijski nadzor.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

- Škola je dužna da utvrdi o kakvom je nasilju reč, da uzme izjave od učenika, obavesti roditelje, donese zaključke, predloži mere. Inspekcija je tu da proveri da li je sve to učinjeno. Ako nije, onda inspektori nalažu da se greške isprave.

Jovanović objašnjava da zakon ne predviđa samo kazne za učenike koji prekrše školsku disciplinu, već i za zaposlene u školi, ako se utvrde njihovi propusti.

Protiv nastavnika može da se vodi disciplinski postupak, da im plata bude smanjena za 20 odsto tokom tri meseca, za lakše povrede, ili do 35 odsto tokom šest meseci, za teže povrede. Ako bi nastavnik sam udario učenika, mogao bi da ostane i bez posla i bez licence za rad u školi.

- Novina u zakonu je da učenik protiv kog je vođen disciplinski postupak prelazi u drugu školu, a u njegovoj ispisnici mora da piše upozorenje o tom postupku - objašnjava Jovanović.

Foto-ilustracija: Profimedia

- To ga ne sprečava da se upiše u drugu školu, ali će pomoći da se u novoj sredini obrati više pažnje na njegovo ponašanje i preduzmu preventivne mere da se slučaj ne ponovi. Toj deci je, kao i žrtvama, potrebna podrška - dodaje.

U pojedinim situacijama izriču se vaspitne ili disciplinske mere: opomene, ukor odeljenjskog starešine, odeljenjskog veća, direktora, nastavničkog veća, predlog za prebacivanje u drugu školu ili isključenje. Ove mere utiču na ocenu iz vladanja, koja od šestog razreda ulazi u opšti uspeh. Ministarstvu obično stiže dvadesetak prijava nasilnih situacija mesečno.

UČENICI ĆE ZA RAZLIČITE PREKRŠAJE BITI KAŽNJAVANI I DRUŠTVENO-KORISNIM RADOM

- Ministar treba da donese pravilnik o tome o kojim oblicima rada je reč, u kom trajanju u odnosu na prekršaj, kao i kada će se sprovoditi u samoj školi, a kada izvan nje - objašnjava Jasmina Jovanović.

Printskrin: Facebook/kitdale

Novi zakon predviđa finansijske kazne za roditelje učenika koji prekrše zabranu diskriminacije, zlostavljanja, ugrožavanja bezbednosti drugih đaka i zaposlenih u školi. U ovim slučajevima roditeljima je zaprećena kazna od 30.000 do 100.000 dinara.

Daljinac

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milena

    13. novembar 2017 | 02:02

    Radim u prosveti i odgovorno tvrdim da od ovoga nema nista.Deca rade sve i svasta a mi im masemo papirima i nazovi ukorima za koje i ne znamo sta znace!Dno dna

  • V.Britanija

    13. novembar 2017 | 02:36

    Kakve su ovo gluposti! Ko je ovde lud! Kako su to poostrene kazne? Sta jedan ukor ili smanjena ocena iz vladanja sprecava jednog hiligana da prebije nekog, pa cak i izbacivanje iz skole za njega ne predstavlja nikakvu kaznu vec je nastaviti dalje da terorise nevinu decu. Ugledajte se ne zakone u zpadnim zemljama pa ce te videti kakve su tamo kazne za maloletnike koji naprave takve prestupe, u Velikoj Britaniji maloletnik ide u zatvor za maloletnike ako napravui takav prstupa kao sto se desio nedavno u ovim skolama.

  • Darko

    12. novembar 2017 | 23:42

    Sve u svemu ništa novo.opet forma bez suštine

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA