Nove mere protiv nasilja: Kažnjavaće se i direktori škola

- Nema više guranja stvari pod tepih i prećutkivanja događaja. Svaki vid nasilja direktor je dužan da istog dana prijavi školskoj upravi i inspekciji, koja odmah izlazi na teren. O tome se obaveštavaju i policija i tužilaštvo, ako je reč o ozbiljnijem prekršaju - naglašava Šarčević

- Promenili smo šest prosvetnih zakona i menjamo još četiri da bismo imali efikasniji sistem, da imamo veću kontrolu nad onim što se dešava u školama, da možemo da smenimo direktore koji ne rade svoj posao kako treba - rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević nakon poslednjeg slučaja vršnjačkog nasilja koji se dogodio u školi u Aranđelovcu za "Novosti".

Ako vaše dete prebije drugo u školi, sledi ozbiljan udar po džepu, a mali nasilnik će biti izbačen iz škole

Oglasio se Šarčević povodom nasilja u školama: Evo kako će tome stati na put

Ministar je takođe rekao da je u toku izrada 59 pravilnika koji treba da omoguće primenu novih prosvetnih zakona, a da je jedan od tih pravilnika i o društveno korisnom i humanitarnom radu učenika. To će biti jedna od kaznenih mera za đake koji naprave disciplinske prekršaje.

- To će biti više vaspitna mera nego kazna. Ništa loše nema u tome ako učenik, kroz Pokret gorana, koji takođe hoćemo da vratimo u škole, dođe vikendom i zasadi drvo - objašnjava Šarčević.

Svi koji zataškavaju slučajeve nasilja - od učenika, roditelja, pa do direktora, biće strože kažnjavani.

- Nema više guranja stvari pod tepih i prećutkivanja događaja. Svaki vid nasilja direktor je dužan da istog dana prijavi školskoj upravi i inspekciji, koja odmah izlazi na teren. O tome se obaveštavaju i policija i tužilaštvo, ako je reč o ozbiljnijem prekršaju - naglašava Šarčević.

Daljinac

(Telegraf.rs / Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    13. novembar 2017 | 08:57

    I treba da budu kaznjavani i direktori.

  • Predrag Mijacic

    13. novembar 2017 | 08:58

    Jako je važno da nema više guranja stvari pod tepih i prećutkivanja događaja, to će doneti rezultate.

  • Jovan

    13. novembar 2017 | 09:09

    Potrebna je veća odgovornost svih - direktora, timova za prevenciju nasilja, razrednih starešina, školskih policajaca. Naravno, odgovornost ne mogu izbeći ni roditelji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA