NEPROCENJIVO BOGATSTVO SRBIJE: Oživeo zapuštenu zadrugu sa 980 ovaca i 80 grla krava i junica, sadi heljdu, pšenicu, žito i krompir (FOTO)

Jedan čovek vratio sjaj opustelom kraju

  • 7

Sve je češći slučaj da se seoska imanja vraćaju u život, a upravo to se dogodilo na jednoj farmi u novovaroškom selu Drmanovići, pišu Večernje novosti.

Porodica Lemajić iz Srema za godinu dana proizvede i proda 3 TONE DOMAĆEG MESA! Tajna je u poslu kojim se bave

Zapuštena zadruga menjala je vlasnike i bila pred gašenjem, a sada je na putu ozdravljenja zahvaljujući naporu vlasnika preduzeća "Složna braća".

Vojko Purić kaže da se na pašnjacima napasaju 980 ovaca i 80 grla krava i junica, a da je letina od vagon i po heljde i pšenice i preko 70 tovara krompira utovarena.

- U kupovinu imanja, nabavku poljoprivredne mehanizacije i stoke i prve radove uloženo je preko milion evra. Sa farme od avgusta u naš hotel na Babića Brdu stižu sir, kajmak, mleko i meso. Nabavljena je oprema za mini-mlekaru, pripremamo i podizanje manje klanice - kaže on i dodaje da se preduzeće pored osnovnih delatnosti - gradnje puteva i drvoprerade, okreće poljoprivredi i turizmu, podižući i drugi hotel.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Gostima se na trpezi nude proizvodi ovog kraja pripremljeni na starinski način, pre svega beli mrs i đakonije od heljde. Zlatarski sir, po receptu baka, već nekoliko godina ima zaštićenom geografskom poreklo.

- Agrokombinat raspolaže sa 480 hektara zemlje i šuma, jer pored imanja zadruge, kupujemo i posede privatnika, pa ćemo žitom, krompirom i veštačkom travom zasejati 40 hektara- ističe Purić.

Znatna su ulaganja u Vučiji do koje je asfaltirano 3,5 kilometara puta, pa su izgrađeni apartmani, priprema se ograda za 80 hektara komercijalnog lovišta. Ovde će biti i prvi restoran u kraju sa mesom od divljači.

Foto: Printskrin/ Glas Zapadne Srbije

Volovi, jagnjad i ovnovi sa čuvene farme Borisavljevića na Zlataru u 19. veku i prvim decenijama 20. veka stizali su do Soluna, Sarajeva i Dubrovnika, a letnjikovci trgovaca i veleposednika bili su prva klica turizma na planini.

Zbog šest kilometara dalekovoda kroz šumu i dotrajalih bandera, nesigurno je snabdevanje strujom farme u Bulatovićima, pa se planira gradnja dalekovoda od Kamarišta. Bušenjem bunara ovde su se dali u potragu za većim količinama vode.

Zimsku ponudu hotela i skijališta "Složna braća" obogatiće vožnjom sankama, koje će vući konjska zaprega i školom jahanja. Za koji dan, pri temperaturi od minus sedam, proradiće topovi za veštački sneg, pišu Večernje novosti.

Daljinac

(Telegraf.rs / Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Istina

    13. novembar 2017 | 13:56

    Bravo !

  • Zak

    13. novembar 2017 | 16:27

    Eto sta se sve moze kad su "Slozna braca" slozna - za nauk drugima! :)

  • Pex

    13. novembar 2017 | 14:45

    Bravo samo napred ! Prelepa planina bili smo svuda ali na Zlatar zaista treba otici bezbroj je razloga ! Mislim da ce za par godina prerasti u vodeci turisticki centar !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA