Papirologijo, zbogom: Izvodi otišli u zaborav, elektronska dokumenta stupaju na snagu

Ovo je veliki posao i najveći deo opština i gradova ga je ozbiljno shvatio

  • 3

Od ukupno 174 opštine i gradova, posmatrajući unos podataka za poslednji vek, 123 jedinice lokalne samouprave su uradile 100 odsto prepisa matičnih knjiga u elektronski oblik. Ostalih 51 su pri kraju ovog posla, kaže za "Novosti", Žikica Nestorović, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

OTIŠLI SMO BEZ PAPIRA NA ŠALTER: Evo šta smo zatekli i kako smo se tamo proveli (FOTO) (VIDEO)

Prema njegovim rečima, ovo je veliki posao i najveći deo opština i gradova ga je ozbiljno shvatio.

- Verujem pre svega zato što su svesni u kojoj će meri to njima olakšati posao i omogućiti građanima brže ostvarivanje prava - kaže Nestorović.

- Određen broj njih je kasnio, ali je posle naloženih mera i posebnih aktivnosti Ministarstva prema pojedinim opštinama situacija značajno promenjena. Tako, imamo primer Titela koji je krajem maja uneo samo oko 50 odsto podataka, ali su nakon intervencije taj posao u kratkom roku uradili do kraja.

Nestorović ističe da je Ministarstvo u dnevnoj komunikaciji sa opštinama i gradovima - telefonom i mejlom, i da prate stanje prepisa matičnih knjiga i rešavaju eventualne probleme na koje nailaze bilo u unosu podataka bilo u samom korišćenju centralnog sistema.

Foto: Facebook/Helena Vukovic

- Prvi izvod iz centralnog registra izdat je pre više od sedam godina, tačnije 15. maja 2010. godine. Tada su rad u centralnom sistemu u Srbiji imali samo Beograd, Novi Sad, Subotica, Leskovac i naša opština - kaže Aleksandra Đorđević, načelnik opštinske uprave Bela Palanka.

U uspostavljanju centralnog sistema najvažnije aktivnosti odnosile su se na prepis matičnih knjiga u elektronski oblik. Ministarstvo je unapredilo funkcionalnost Centralnog sistema u smislu elektronskog vođenja postupka i upisa u matične knjige čime će se obezbediti brži rad matičara, kao i jednoobraznost u radu i primeni propisa.

NAČELNICI ZAVRŠILI NA SUDU

Protiv načelnika šest opštinskih uprava u Srbiji podnete su u februaru prekršajne prijave zbog neizvršenja rešenja upravnih inspektora.

Glavni razlog da završe na sudu je taj što opštine Jagodina, Prokuplje, Vlasotince, Bela Crkva, Ljubovija i Aleksandrovac nisu ispoštovale naloge Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i prenele podatke iz matičnih knjiga u elektronski oblik.

Jedna od opština koja je među prvima završila ovaj posao je Bela Palanka. Uneti su podaci iz matičnih knjiga rođenih, umrlih i venčanih tokom 2007. i 2008, a već 2010. omogućen je direktan rad u centralnom sistemu.

IZVODI OTIŠLI U ZABORAV

Izvodi iz knjiga rođenih i venčanih, kao i uverenja o državljanstvu, više nije neophodno uzimati u opštinama i plaćati takse. Primenom Zakona o upravnom postupku sve institucije kojima su podaci iz ovih papira potrebni moraju same da ih pribave.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    13. novembar 2017 | 20:28

    A sta je sa internacionalnim izvodima?

  • Miloje

    13. novembar 2017 | 21:54

    A ko je prodao opremu za tolike servere i ostalu pratecu opremu?

  • Doktor

    13. novembar 2017 | 23:56

    Kada će se elektronski moći proveriti koju školu, koju diplomu, kada i gde su je završili i stekli.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA