Drama u beogradskoj školi i vapaj jedne majke: Ćerka mi je rekla da će je ubiti, da pričaju kako je šugava, dezinfikuju ruke ako je dodirnu

Devojčica se iz škole vraćala toliko izmučena, da se čak i gušila, a morale su da idu i kod kardiologa

  • 39

- Strahovi ostaju i kada se đačka klupa napusti - priča Zorana A, majka devojčice koja je i u osnovnoj školi bila žrtva vršnjačkog nasilja. Priča o strašnom napadu troje đaka na učenicu aranđelovačke Tehničke škole, mnoge je roditelje uznemirila, naorčito Zoranu A, čija je kćerka, kako tvrdi, od petog razreda ugledne beogradske osmoletke prolazila kroz pakao.

Nije dovoljno da upališ Instagram i snimiš: Reaguj bolje, nasilje u školama počinje od svakog od nas!

- Sve je bilo potpuno normalno do tada, a onda su odjednom krenule priče da je ona šugava. Grupica od petoro-šestoro đaka, sa devojčicama na čelu, počela je da je omalovažava, da dezinfikuje ruke nakon što ih ona dodirne. Uskoro, niko iz odeljenja nije želeo da se druži sa njom, a kada su išli na izlet, sedela je sama u autobusu - priseća se Zorana sa gorčinom u glasu.

Kako kaže, prvo je pokušala da razgovara sa roditeljima te dece.

Foto: Pixabay

- Uveravali su me da je to samo šala. Međutim, to je otišlo toliko daleko, da ni deca iz susednog odeljenja nisu želela da se druže s njom. Obavestila sam i razrednog starešinu, pedagoga, psihologa, direktora… molila da imamo roditeljski sastanak na ovu temu. Ali, niko nije reagovao, iako su svi znali za problem - priča Zorana za Blic u neverici.

- Pošto sam ispisala dete i prijavila sve prosvetnoj inspekciji, rekli su mi da je slučaj vršnjačkog nasilja zastareo - dodaje.

Kako kaže, njena kćerka se iz škole vraćala toliko izmučena, da se čak i gušila, a morale su da idu i kod kardiologa.

- Kupovala sam i knjige o vršnjačkom nasilju i delila ih po školi u nadi da će deca shvatiti da je to što rade ružno. Umesto toga, jednog dana grupa devojčica ju je nabila u ćošak fiskulturne sale i toliko vređala, da mi je ćerka jednostavno rekla "ispiši me iz škole ili će me oni ubiti" - priča Zorana, i dodaje da je kćerku ispisala.

Foto: Pixabay

- Kada sam obavestila prosvetnu inspekciju, rekli su mi da je kasno. Tada sam shvatila da me je kolektiv škole upravo i zavlačio dok to ne zastari. Mi smo možda učinile pogrešnu stvar, pobegle od svega toga, ali verujte mi, kada vršnjačko nasilje počne, nemoguće ga je zaustaviti - ističe Zorana.

Kako ona kaže, iako je prošlo nekoliko godina od tada, vreme nije uspelo da obriše sve rane.

- Ona je nesigurna, misli da će drugarice prestati da se viđaju sa njom ako ih nekada odbije da se vide. Kada je birala srednju školu, izabrala je onu u koju niko od tih devojčica koje su je maltretirale ne ide. Znate, njoj se niko nikada nije izvinio zbog svega, a čak je i direktor, koji je saslušavao tu decu, priznao da je sve što su joj radili jezivo. Moj apel svim roditeljima koji proživljavaju isto je da budu uz svoje dete i da ne veruju školi - ističe Zorana.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marija

    13. novembar 2017 | 20:47

    Koliko zla u deci,STRASNO!!!!!! Za sve su krivi roditelji jer to je kucno vaspitanje.

  • Ja

    13. novembar 2017 | 21:40

    Ja kao majka koja sam smirena i porodica nam lepo funkcionise imamo cerkicu koja je zlatna ali sin je oduvek bio hiperaktuvan... i u skoli 3 razred pobio se sa nekim drugarom iz odeljenja i bio ga zbog neceg bzv i pozivu me u skoli na razgovor nakon toga, je dobio batine i od mene i od oca i onda smo celo vece pricali sa njim o tome... i krivili ga ni jedan trenutak temu menjali nismo... evo sada je 3 godina srednje skole ni jedno dete od tad nije dirao niti bilo sta... redovno posecujem skolu i nijednu zalbu nisam imala na njega... ali mislim da smo tad samo pricali sa njim ili bilo sta da bi kad tad ponovo napravio to... mora malo da se ima i strahopostovanje... Ovo sam iznela za roditelje koju ne znaju sta da rade sa svojim decom koja su nasilna... to se odmah u stratu vidi od malena kakva su i tada treba da se presece a ne kada je veliki i briga ga inati se i ostalo...

  • Uroš d'dorf

    13. novembar 2017 | 21:13

    Tako nešto obično počne da lupeta dete od nekog''BUMBARA''koje je razmaženo i ima sve igračkice,onda počnu drugari uvlakivači da ga podržavaju,iz prostog razloga da bi i oni dobili igračkice i tako ide dalje....na štetu nevinog detea.NASTAVNICI ne smeju da reaguju jer je ''BUMBAR''U PITANJU,tako je bilo i kada smo mi bili u školi samo na malo drugačiji način!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA