Celo selo ide u školsku biblioteku kod Prokuplja: Evo šta se najviše traži (FOTO)

Donje Kordince ima 65 „živih kuća“ i otprilike oko 300 stanovnika među kojima je oko tridesetoro dece

  • 2

Školsku biblioteku u izdvojenom odeljenju prokupačke Osnovne škole „Milić Rakić Mirko“ u selu Donje Kordince sve više koriste meštani ovog sela, posebno roditelji učenika. Kada dođu po mališane, svrate do seoske školske biblioteke i pozajme knjigu. Najčešće su to klasici, a za biblioteku je „kriva“ učiteljica u ovoj školi Jelena Babić.

Deca bez ručka mesec i po dana: Osnovci koji su se otrovali špagetama i dalje bez novih dobavljača hrane

- Moja supruga stalno uzima knjige. Posebno sada u ovim jesenjim i zimskim mesecima kada nema poljoprivrednih radova. Ja joj često zamenim knjigu kada dođem po dete u školu. Smatram da je ova biblioteka pravi potez i da je dobra i za nas odrasle - kaže Dejan Smiljković jedan od roditelja kojeg smo zatekli kako u školskoj biblioteci menja knjigu.

Marija Marković takođe je jedna od roditelja kojoj čitanje knjiga iz ove biblioteke nije strano.

Foto: Telegraf

- Učiteljica se zaista potrudila da i nama pomogne da se obrazujemo. Na početku nisam uzimala knjige, a sada sve češće. Doduše nekada nemam vremena da je brzo pročitam zbog poljoprivrednih obaveza, ali sam se već navikla da svako veče nešto čitam - kaže Marija.

Biblioteka je nastala kada je učiteljica Jelena Babić odlučila da deo dečijih knjiga donese u školu.Polako njen primer su počeli da slede i mnogi roditelji. Priča se pročula, te su sa svih strana stizale knjige. Mnogi izdavači su se odazvali i sada ova biblioteka ima preko 1. 000 naslova. Pored dečijih knjiga, dosta je i klasika, ali i beletristike.

Foto: Telegraf

- Drago mi je što je zaživela i ona je ponos naše škole. Roditelji u početku nisu prilazili, ali kada se pojavio prvi, sve je krenulo. Iako je reč o selu koje je

udaljenije od grada, treba da im se obezbede isti uslovi - kaže učiteljica Babić, glavni „krivac“ naglog razvitka čitalačke publike.

Donje Kordince ima 65 „živih kuća“ i otprilike oko 300 stanovnika među kojima je oko tridesetoro dece.

Foto: Telegraf

Za ovu biblioteku potrebna je samo dobra volja i savestan odnos prema knjizi, a dobar glas o novoj modi u Donjem Kordincu čuo se nadaleko, pa i dalje stižu novi naslovi.

Ranije je u okviru Nardne biblioteke „Rade Drainac“ postojalo više seoskih biblioteka, ali sada ni jedna ne radi. Ova je dakle i po tome jedinstvena.

Daljinac

(S.R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA