≫ 

Ako dete baci petardu, roditelj plaća 100.000 dinara: Menja se zakon, kazne drakonske (FOTO)

Ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović inicirao je izmene i dopune Zakona

  • 33

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković podsetila je danas da posledice naizgled bezazelnog igranja sa petardama i pirotehnikom mogu biti nesagledive i da njihovo neoprezno korišćenje, kako bi se uveličala praznična atmosfera, može zauvek promeniti nečije detinjstvo.

Pogledajte spektakularnu akciju srpske policije: U istom danu u 12 gradova istovremeno UHAPŠENE 93 osobe! (FOTO) (VIDEO)

Ona je prisustvovala prezentaciji projekta "Petarde nisu igračke" u Policijskoj stanici u Zemunu i prvom predavanju u okviru projekta koje je održano za 30 đaka iz tri osnovne zemunske škole.

- Naš zadatak je da vas edukujemo i da upoznamo sa svim posledicama koje nosi korišćenje pirotehničkih sredstava. Morate da shvatite da je korišćenje petardi po vas jako opasno. Ono što morate da znate jeste i da su roditelji ti koji su odgovorni ukoliko vam dozvole da koristite petarde. To znači da će oni pred zakonom odgovarati što su vas doveli u opasnost - poručila je Popović Ivković mališanima.

Projekat "Petarde nisu igračke" biće realizovan tokom decembra u zemunskim osnovnim školama i u okviru njega će policijski službenik, vatrogasac i pedijatar u okviru jednog školskog časa pojašnjavati deci od prvog do četvrtog razreda posledice koje mogu nastati od korišćenja petardi – od povreda, požara do zakonskih posledica.

Foto: MUP Srbije

Popović Ivković je podsetila i da je MUP nedavno predložio izmene i dopune Zakona o javnom redu i miru koje podrazumevaju znatno strože kazne.

- Mi smo u poslednje vreme uočili povećanu društvenu opasnost kada je reč o upotrebi pirotehnike. Iz tog razloga ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović inicirao je izmene i dopune Zakona, ali pre svega i zbog tragičnih događaja koji su se dogodili u prethodnom periodu.

- Mislim pre svega na dečaka iz Niša koji je tokom dočeka 2017. godine zadobio teške telesne povrede ekstremiteta, ali i na devojčicu iz Čačka koja je kasnije zadobila teške telesne povrede grudnog koša i pluća zbog topovskog udara sa svadbenog veselja - navela je Popović Ivković.

Foto: MUP Srbije

Ona je rekla da će ubuduće umesto 10.000 do 50.000 dinara , kazna za upotrebu pirotehničkih sredstava biti od 50.000 do 100.000 dinara.

- Kada je reč o maloletnicima, za njih će odgovornost snositi roditelji, staratelji, usvojitelji, koji će plaćati ovu kaznu ili će obavljati društveno koristan rad od 40 do 120 sati - navela je Popović Ivković.

Ona je navela i da će se MUP i ubuduće truditi da bude što više projekata, poput „Petarde nisu igračke“, kako bi edukovali našu decu i samim tim i zaštitili.

Predsednik Saveta za bezbednost opštine Zemun Marko Janković zahvalio se MUP-u i ministru Nebojši Stefanoviću na bezrezervnoj podršci, ne samo u ovom, već i drugim projektima na teritoriji ove opštine.

Foto: MUP Srbije

- Projekat "Petarde nisu igračka" samo je segment šireg projekta koji sprovodimo u okviru prevencije vršnjačkog nasilja. Cilj ovog projekta je višestruk od ukazivanje deci na opasnosti od petardi do podsećanja odraslih da je upotreba pirotehničkih sredstava zabranjena i da je narušavanje javnog reda i mira i spokojstva građana kažnjivo - naveo je Janković.

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio poručio je deci da se tokom novogodišnjih praznika mogu lepo provesti i bez petardi i pirotehničkih sredstava.

- Novogodišnji praznici bi trebalo da budu nešto što je lepo i radosno i sve zavisi od vas, deco. Vi treba da budete primer i vašim drugarima kako možete lepo da se provedete i bez petardi i pirotehničkih sredstava - rekao je Oricio.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • polat

    21. novembar 2017 | 08:22

    onda kaznjavajte narkomane a narko dilere nagradite,kakve veze imaju roditelji ako daju svojoj djeci za obrok a ona kupuju petarde,zasto fino ne zabranite prodaju pirotehnickih sredstava i kaznite prodavce,po ko zna koji put pogresan pristup problemu

  • Tišljer 036

    21. novembar 2017 | 08:11

    Oooo kakve sve gluposti neće da izmisle . Ok po svadbama puške i pištolji ok. A šta sad za proslavu da pucam u sebi ili da kažete navijačima idite na stadion ali ne navijajte. E bre državo kreteni odkad ste uveli zakone da policija ne sme da bije lopove siledžije narko dilere pa da decu ne seju da prosvetni radnici pa čak ni roditelj vaspitno popravno da kažnjavaju ode sve u k... pa ste uveli zakon da nema nasilje nad ženama a ono još gore alooooo ovo je Srbija sve iz inata ... pa kako će onaj pandur da privodi a i što bi ovj ga pljuje psuje i blamira i posle pola sata izađe napolje pa kako nastavnik da bude autoritet kad ga đak gađa kredom a on mu kaže nemoj više molim te zvaću ti roditelje pa kako dalje pa šta ste vi bili i gde ste vi rasli i koje konplekse vi imate kad sve zabraniste i sve oporezovaste i svi žive lepo i kad ste na ulici zadnji put videli nasmejanog čoveka izvinite što nisam koristio znakove

  • Pex

    21. novembar 2017 | 08:23

    Ne mo smo slepci i nista neznamo dok nas velikoumnici iz policije ne prosvetle...(oni koje su naprimali preko veze a neznaju ni da se potpisu dostojanstveno)...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA