≫ 

Prosečan srpski učenik prvi seks ima sa 15 godina, uveliko puši i pije: Poražavajući rezultati o navikama u školama

Svakodnevno puši više od polovine učenika, svaki drugi učenik probao je alkohol, prvi seks đaci imaju sa 15 godina, a 17 odsto njih su žrtve vršnjačkog nasilja

  • 11

Čak 15 odsto učenika najmanje jednom u poslednjih nekoliko meseci zlostavljalo je drugog vršnjaka pokazalo je nacionalno istraživanje o zdravstvenom ponašanju školske dece koje je je po metodologiji Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u 86 škola sproveo Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Šta se dešava s nasilnicima u školama: Najavljuju se brutalne mere, kažnjavanje roditelja samo jedna od njih

Ovo istraživanje izrodilo je zabrinjavajuće podatke o tome koliko učenici od 11, 13 i 15 godina konzumiraju alkohol, cigarete, koliko njih je probalo marihuanu, kada počinju sa seksualnim odnosima, koliko se bave fizičkim aktivnostikma, vole školu....

U istraživanju, popunjavanjem upitnika, anonimno je učestvovalo 3.267 đaka petog i sedmog razreda osnovne škole, i prve godine srednje.

Printskrin:Youtube/Faith Visuals

Rezultati su pokazali da vršnjačko nasilje u školama ne jenjava. Tačno 15 odsto njih je izjavilo da ga je makar jednom počinilo. Sa druge strane, za dva procenta je veći broj onih koji su nasilje doživeli.

- Žrtva nasilja jednom ili više puta u poslednjih nekoliko meseci bilo je 17 odsto učenika ili učenica. Takođe, svaki deseti učenik je naveo da je u bio izložen nekoj vrsti digitalnog nasilja, a 12 odsto da su na internetu deljenje njihove nepodobne fotografije - navela je dr Jelena Gudelj Rakić iz Instituta "Batut"glavni istraživač za Srbiju.

Foto-ilustracija: Flickr/nils.rohwer

PUŠENJE, ALKOHOL 

Bar jednom tokom života pušilo je 17,5 odsto učenika, a većina njih - 34, 7 odsto prvu cigaretu probalo je sa 15 godina.

- Među decom koja su navela da puše cigarete, više od polovine ih svakodnevno konzumira (58,6 odsto) - kaže Gudelj Rakić i ističe da je svaki drugi učenik probao alkohol - 45,9 odsto:

-  34,3 odsto učenika alkohol je pilo u prethodnih mesec dana. Četvrtina učenika (25,6) opila se bar jednom u životu a u prethodnih 30 dana uoči istraživanja to je učinilo 5,4 odsto učenika petog razreda, 16,9 odsto sedmog i 44,4 učenika prvog razreda srednje škole.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

15. REZERVISANE ZA SEKS I DROGU

Na pitanja o upotrebi marihuane odgovarali su samo srednjoškolci prve godine. Nju je probalo njih 12,5 odsto.

- Uoči samog istraživanja probalo ju je 9,9 odsto učenika, a najveći broj njih - 45,9 odsto prvi put ju je probalo u 15. godini - navela je Gudelj Rakić.

Prema njenim rečima, seksualne odnose imalo je 22,9 odsto učenika prvog razreda srednje škole.

- Oni koji su naveli da su seksualno akitivni, najčešće su imali prvi seksualni odnos sa 15 godina, a od četvrtine srednjoškolaca koji redovno upražnjavaju seks, 67,8 odsto navelo je da pri poslednjem odnosu koristila zaštitu u vidu prezervativa - kaže Gudelj Rakić.

Foto-ilustracija: Pixabay

ŠKOLSKE OBAVEZE SU OPTEREĆENJE 

Inače, dve trećine svih učenika je svoje zdravlje ocenilo kao odlično. Njih 38,4 odsto je navelo da ne voli školu, a školske obaveze su opterećenje za 38,4 odsto učenika.

DORUČAK SAMO VIKENDOM

Naviku da doručkuje tokom radne nedelje ima 54,3 odsto učenika,a tokom vikenda 83,9. Skoro petina konzumira gazirana pića više od jednom dnevno, a četvrtina (23,6) jede slatkiše više puta u toku dana.

Gojazih je naviše među dečacima sedmog razreda - 25,9, a oko 15 odsto učenika i učenica su na dijeti ili preduzimaju druge aktivnosti da bi smanjili težinu.

- Samo 20,8 odsto učenika fizički je aktovno i van školske nastae.Dečaci su fizički aktivniji, ali se sa godinama starosti smanjuje ta fizička aktivnost - navela je Gudelj Rakić.

Daljinac

(Lj. R. - lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA