U sredu se obeležava 76. godišnjica bitke koja i danas izaziva burne polemike: Da li su heroji sa Kadinjače uzaludne žrtve?

Kod Spomen-kosturnice herojima Kadinjače biće položeni venci i odate državne i vojne počasti

  • 3

U sredu, 29. novembra, u Spomen-kompleksu Kadinjača, kod Užica, biće obeležena 76. godišnjica od bitke na Kadinjači, a državnu ceremoniju predvodiće državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja Negovan Stanković.

Pred borbu za Beograd, nastao je jedan od najčuvenijih i najemotivnijih govora (VIDEO)

Kod Spomen-kosturnice herojima Kadinjače biće položeni venci i odate državne i vojne počasti.

Pored državnog sekretara vence će položiti i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, gradonačelnik Grada Užica, predstavnici SUBNOR-a Srbije kao i veliki broj predstavnika Udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i građana.

Pored ceremonije polaganja venaca i odavanja počasti, državnog sekretara, gradonačelnika Grada Užice i predstavnika Republičkog odbora SUBNOR-a Srbije planirano je izvođenje umetničkog programa pod nazivom "A napred raste Kadinjača" po scenariju Marije Bišof u produkciji Akademije scenske umetnosti Srbije u kojem će učestvovati glumci Divna Marić, Slobodan Ljubičić i Dimitrije Ilić u pratnji Hora "Zlatiborske vile" kojim će dirigovati prof.dr Ignjat Milićević.

Borci radničkog bataljona polaze na Kadinjaču novembra 1941. godine. Foto: Wikipedia/znaci.net

Organizator državne ceremonije je Vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije u saradnji sa Gradom Užicom i Narodnim muzejom u Užicu.

Inače, Spomen-kompleks "Kadinjača" kod Užica obnovljen je tokom 2011. godine sredstvima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Memorijalni kompleks na Kadinjači kod Užica svedoči o herojskim novembarskim danima 1941. godine kada su pripadnici Radničkog bataljona kojim je komandovao Andrija Ðurović, kao i borci 1. bataljona Posavskog odreda i Oraške čete 2. Šumadijskog odreda pružili žestok otpor daleko nadmoćnijem neprijatelju koji je u tom periodu sprovodio ofanzivu na oslobođenu teritoriju u istoriji poznatu kao Užička Republika.

Foto: Wikipedia/Zbornik sećanja aktivista jugoslovenskog revolucionarnog radničkog pokreta

Borci Radničkog bataljona hrabro su stradali u borbama na Kadinjači 29. novembra 1941. godine.

Neprijateljske snage su probile poslednju odbranu slobodnog Užica, ali heroizam tih junaka ostao je upamćen u vremenima koja su usledila.

Sam kompleks predstavlja složenu arhitektonsko-muzeološku celinu koji čini niz segmenata građenih u periodu između 1952. i 1979. godine. U prvoj fazi, godine 1952. na Kadinjači je podignut spomenik piramidalnog oblika pod kojim se nalazi kosturnica u kojoj počivaju posmrtni ostaci pripadnika Radničkog bataljona stradalih tokom bitke.

Foto: Wikipedia/Stankovic83

Kompleks je znatno proširen 1979. godine kada je, po prejektu čiji su autori vajar Miodrag Živković i arhitekta Aleksandar Ðokić, okončano njegovo uređenje čime je on dobio današnji izgled.

Na samoj Spomen-kosturnici ispisan je deo poeme "Kadinjača" pesnika Slavka Vukosavljevića.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeretik

    27. novembar 2017 | 12:16

    Sada je pod uticajem americkih " heroja " ,tendencija dokazivanja da je sem " zapadnjackog - demokratskog "herojstva"svako drugo , pa i srpsko herojstvo uzaludno i bespotrebno . Ocekujem reviziju i za " Termopilski klanac " i sl , pa da kauboji ( zapadnjaci ) budu jedini heroji u svetskim istorijskim knjigama .Po njima su heroji krivci za rat , jer kao sto Klauzevic kaze , " rat ne pocinje napadom , rat pocinje u trenutku , kada se napadnuta strana pocne braniti " .Valjda zele da kazu , ne branite se , ne glumite heroje i ne otezavajte nam posao . "Tamo gde razum prestaje , pocinje herojstvo " . Svi heroji se vode srcem a ne razumom , zato se i kaze junacko srce , srce u junaka ,..Tumaciti herojstvo van konteksta i " rezonski " iz tople fotelje je jalov , ili zlonameran posao .

  • jerko

    27. novembar 2017 | 11:15

    Ma Srbi danas slave i jedne i druge, nema pogrešne strane u WW2.

  • Pametnjakovic

    27. novembar 2017 | 12:06

    To su neka druga vremena bila nemoze se sada pitati dali su znali islo se u rat koja god je vojska prosla kroz selo ili grad.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA