Od sutra službenici u SVIM opštinama moraju da se ovako ponašaju i oblače: A neki će ići i na posebnu proveru!

Novi Sad, Niš i Bačka Palanka su gradovi kod kojih je ova zakonska obaveza već na snazi

  • 14

Od 1. decembra sve jedinice lokalne samouprave u Srbiji treba da postupaju po Kodeksu ponašanja službenika i nameštenika, kojim se uređuje njihovo ponašanje, odeća i izgled kancelarija. Novi Sad, Niš i Bačka Palanka su gradovi kod kojih je ova zakonska obaveza već na snazi.

Hlebom nabodenim na viljušku ne skupljati jelo iz tanjira: Sva pravila u novom Protokolu o ponašanju jednom mestu

Šef odeljenja za sistem lokalne samouprave gradova i opština Marko Tomašević izjavio je da nisu predviđene sankcije za "probijanje" roka propisanog članom 196. Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave, po kojem kodeks treba da bude donet u roku od godinu dana od početka primene ovog zakona.

- To je opšti akt sa skupom pravila koja treba da nam pokažu kako treba da se ponašaju službenici i nameštenici u jedinicama lokalne samouprave, da građani znaju šta mogu da očekuju od njih - objasnio je Tomašević.

On je naglasio da će jedinica lokalne samouprave moći same da uređuju pravila i sadržaj kodeksa, ali da ipak mora da sadrži osnovne principe o ponašanju službenika, njihovom odevanju, izgledu kancelarije.

Foto-ilustracija: Opština Savski Venac

U Opštini Bačka Palanka potvrdili su nam da oni imaju Kodeks ponašanja i da je uveden 17. maja 2017. godine.

- Zadovoljni smo primenom tog pravilnika koji podrazumeva uvođenje određenih normi za naše zaposlene, ali sve je to u granicama normale. Ali slične mere su postojale i ranije... Treba da izbegavaju da su neprimereno obučeni. Na primer, papuče, kratke suknje, providne bluze, atlet majice, trenerke za muškarce su nedozvoljene. Takođe, strogo je zabranjeno alkoholno piće, a imamo pravo i na korišćenje alkotesta u slučaju da posumnjamo da je neko pio - rekli su nam u ovoj opštini.

Foto: Profimedia/imageBROKER

Kako su još dodali, radnici su dužni da poštuju radno vreme, da prijave ako je kolega korumpiran ili da favorizuje, odnosno deli građane po verskoj, nacionalnoj i seksualnoj osnovi.

Ovog puta su, prema sopstvenom priznanju, uređenje radnog prostora ostavili po strani, što ne znači da se neće baviti i tom problematikom.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlajko

    30. novembar 2017 | 22:11

    Dodjite u opstinu u svilajnac da vidite kako su gospodje nasminkane a kancelarije pune haosa nereda i prasine facikle sa dokumentima po podu svuda okolo radi se kao da sutra nece se vise raditi haos haos.

  • Greg

    30. novembar 2017 | 20:15

    Po slovu zakona, službenici moraju da budu i "drukare"? Zar načelnici i ostali sa viših položaja ne mogu da kontrolišu rad i ponašanje zaposlenih?

  • SrbIN

    30. novembar 2017 | 19:11

    Ko će zimi da nosi providnu bluzu, papuče ili kratku suknju. Videćemo na leto kako se zakon primenjuje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA