Danas je Međunarodni dan osoba sa invaliditetom: Svaki dan se bore sa preprekama, a najgore je kad moraju da izađu iz kuće (VIDEO)

Da li ste ikada razmišljali o tome kako žive osobe sa invaliditetom u našoj zemlji i kakvi su uslovi u kojima moraju da provode svakodnevicu?

  • 3

U celom svetu današnji dan posvećen je osobama sa invaliditetom. Iako ima vidljivih pomaka, njihov najveći problem i dalje su diskriminacija, nepristupačnosti objektima, nezaposlenost, kao i nedovoljna podrška zajednice.

EVO KOLIKO JE TEŠKO LJUDIMA U KOLICIMA: Ne mogu da uđem u Dom zdravlja, centar grada je pravi pakao! (FOTO) (VIDEO)

Ne postoji precizna baza podataka koliko osoba sa invaliditetom ima u našoj zemlji, ali se procenjuje da osam do deset odsto ukupnog stanovništva ima neki oblik invaliditeta, odnosno između 560.000 i 700.000 osoba.

Diskriminacija devojčica i žena sa invaliditetom duplo je veća u svim oblastima života nego muškaraca, kažu u zvaničnim republičkim institucijama, a od ukupnog broja osoba sa invaliditetom, najviše ih ima problem sa hodom - oko 60 odsto.

I zato vas danas pitamo: da li ste ikada razmišljali o tome kako žive osobe sa invaliditetom u našoj zemlji i kakvi su uslovi u kojima moraju da provode svakodnevnicu? Ako niste, onda će vas ova priča sigurno naterati na razmišljanje.

Da li ste znali da prestonica Srbije u svom samom centru nema javni toalet kojim bi mogli da se služe osobe sa invaliditetom? Da li ste znali da su ivičnjaci toliko visoki da je potreban veliki napor kako bi se popeli na trotoar u invalidskim kolicima?

Aleksandar Lapatanov svoje dane provodi upravo u ivalidskim kolicima, a sa nama je podelio sa kojim se sve problemima svakodnevno suočava.

- U Beogradu ne možete skoro nigde da se neometano krećete u invalidskim kolicima, jednostavno nema šanse. Arhitektonske barijere su za invalidska kolica potpuno nepremostive, čak i za moja elektromotorna terenska kolica, a da i ne govorim za obična ručna kolica. Ivičnjaci su previsoki, pešački prelazi klizavi, a o javnim toaletima i da ne pričam...nema ih - rekao nam je Aleksandar.

Foto: Petar Lazović

Dodao je da je ulazak u gradski autobus nemoguć, jer većina prevoznika nema prilazne rampe za invalidska kojica, a u onima u kojima ih ima - vozači ne znaju da ih koriste.

Aleksandar je na svoja kolica stavio kameru kako bi nam najbolje pokazao kako je to biti invalid u Beograd. Pogledajte snimak i sa kakvim se sve preprekama suočava svakodnevno:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragana

    3. decembar 2017 | 20:31

    Nažalost,zdravi ne razmišljaju o tome ( iako nam se svima to može desiti ). Istina je da su osobe s invaliditetom diskriminirane,nažalost. Da im je uskraćeno mnogo toga. Da su odbačeni od strane zajednice. Nije im lako...nimalo...

  • Trešnja

    3. decembar 2017 | 20:10

    Strašno od nedavno sam polomila nogu mogu da hodam bez štaka ali su trotoari toliko visoki da nema šanse da i sposobni se popnu pa se pitam za one koji su projektovali trotoare da se vrlo lako mogu naći u toj poziciji da ne mogu da, se popnu uz jedan trotoar a za autobus da i je govorom strasno kako su ljudi bezdušni a nikad se nezna možda se baš njima dogodovptibu padnu

  • Hoki Doki

    3. decembar 2017 | 22:05

    Neka im Bog podari sto bolji zivot

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA