Patrijarh Irinej služio nedeljnu liturgiju u Moskvi: Naše veze sa Rusijom su neraskidive, ona je velika nada celog hrišćanskog sveta

Patrijarh je govorio i o Kosovu i Metohiji, navodeći da je to naša "velika rana"

  • 3

Patrijarh srpski Irinej služio je juče u Podvorju Srpske pravoslavne crkve u Moskvi nedeljnu liturgiju, a u besedi kazao da su veze Srbije sa Rusijom neraskidive, kao i da od nje očekujemo pomoć za očuvanje Kosova i Metohije.

Patrijarh Irinej ide u Rusiju: Povod je jubilej Moskovske patrijaršije

- Srbi su uvek bili posebno vezani za Rusiju, a u teškim vremenima smo očekivali da od nje dobijemo nadu i pomoć. Želimo da i dalje imamo jake duhovne, ali i druge veze, zato nas niko ne može odvojiti od Rusije, bez obzira na sve pritiske koji se sada čine - rekao je srpski patrijarh obraćajući se vernicima u Crkvi apostola Petra i Pavla, prenose "Večernje novosti".

Patrijarh je govorio i o Kosovu i Metohiji, navodeći da je to naša "velika rana" i da se tamo nalazi više od 1.300 crkava i grobova naših velikana.

- Kosovo i Metohija je za nas Srbe sveta zemlja. Očekujemo pomoć Gospoda, ali i naše bratske Rusije da sačuvamo tu našu svetu zemlju - rekao je Irinej.

Irinej je rekao i da je Rusija velika nada ne samo pravoslavnog nego celog hrišćanskog sveta.

Foto: Tanjug / AP

- Raduje nas što je Rusija stala na noge i što je pravoslavlje u bratskoj zemlji u usponu. Rusija je velika nada ne samo pravoslavnog nego celog hrišćanskog sveta. Gde god su dolazili Rusi su pokazali veliku vrlinu ljubavi - rekao je Irijenej, navode "Novosti".

Kako prenosi list, na liturgiji se okupio veliki broj Srba koji rade i žive u Moskvi, ali i mnogobrojni ruski vernici, a pored crkvenih zvaničnika prisustvovao joj je i srpski ambasador u Moskvi Slavenko Terzić.

Delegacija SPC na čelu sa patrijarhom Irinejom je došla u Moskvu na poziv ruskog patrijarha Kirila na obeležavanje 100-te godišnice Sveruskog pomesnog sabora i uspostavljanja Ruske patrijaršije kao i ustoličenja prvog ruskog patrijarha Tihona.

Starešina Podvorja SPC u Moskvi Antonije uručio je patrijarhu Irineju poklon srpskih i ruskih vernika - dve vredne panagije i krst.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JoeHr

    4. decembar 2017 | 08:49

    Covjek je dobro reko ,blizi im se kraj a najvise mi je drago sto ce im kraj izazvat bas oni koji za koje misle da ih podrzavaju a to je drzava ,totalna zabrana i imovina na bubanj ,to je buducnost crkve prema bibliji

  • victoria

    4. decembar 2017 | 08:53

    Neka se oni samo vole ali da se u politiku ne mesaju.Kad se religija mesa u politiku tad Sotona ima odresene ruke.

  • ljubica

    5. decembar 2017 | 17:30

    postujem spc i irinej je loceo da se bavi vise politikom umesto da trazi resenje kod slc sto ne pfizna makedonsku crkvu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA