Zadar krije neverovatnu, neispričanu priču o četiri "ratna druga": Perišić, Čeku, Dudaković i Petković u istoj kasarni 1991. godine

Četiri ratna havera su zajedno do 1991. godine "čuvali Jugoslaviju"

  • 6

Zadar je grad, podno Dinare i Velebita, središnja tačka Jadrana i kao takav oduvek strateški važan od Rimljana, preko Turaka i Mlečana, do Francuske, Austrije i Italije, svih koji su se borili za prevlast u tom delu Sredozemlja i vladali njime do 1945. godine. Tek tad je kao poslednji veliki grad ušao u sastav Druge Jugoslavije i u njoj fingirao kao npr. jedan San Dijego, komforna zona JNA sa 15 kasarni i tri velika vojna školska centra: avijacije, zemaljske i PVO artiljerije.

(VIDEO) SLOBA, ŠEŠELJ, MLADIĆ, KARADŽIĆ - KAKVE NIKADA NISTE VIDELI... Ekskluzivne fotografije srpskih haških optuženika

Ovaj grad krije neverovatni ratnu priču.

Nacionalne trzavice početkom devedesetih u zaleđu Ravnih Kotara i Zagore, odakle su ponikli Simo Matavulj i Vladan Desnica, obostranim ludilom prerasle su u „balvan revoluciju" i „kristalne noći", gde su nažalost jednako stradali ljudi i grad, Hrvati i Srbi.

To je vremenski okvir u kome su u Vojnoj pošti 5835 -- Artiljerijskom školskom centru, odnosno kasarni "Marko Orešković" u istom trenutku na službi, po redosledu subordinacije: Momčilo Perišić u činu pukovnika i na poziciji komandanta AŠC-a, Milivoj Petković u činu potpukovnika, kao komandant II diviziona ŠRO, Atif Dudaković u činu majora, kao komandant I diviziona ŠRO i poručnik Agim Čeku kao komandir voda ŠRO.

O ovoj kasarni, a prvenstveno o sudbini četiri ratna havera koji su zajedno do 1991. "čuvali Jugoslaviju" piše Zlatko Crnogorac, koji je vojni rok služio od septembra 1990. do sredine 1991. godine. Pogađate - u Zadru.

MOMČILO PERIŠIĆ

Foto: Tanjug/Tanja Valič

On je samozatajni, pomalo štreberski profil maratonca sa sopstvenom agendom u kojoj će mu jedan od prvih poteza biti uklanjanje u tom trenutku urbane legende kasarne i grada Atifa Dudakovića, slanjem na Vojnu akademiju u Beograd.

MILIVOJ PETKOVIĆ

Foto: Guliver/Michel Porro/Getty Images

Hrvatski general, poslednji haški netom pravnosnažno osuđeni u procecu „Prlić i vojno-političko vođstvo Herceg-Bosne". Zanimljiva kasnija trivija je da će Županijski sud u Zadru prvo optužiti, pa potom tokom jednog boravka u Hrvatskoj i uhapsiti kapetana I klase Mirsada Ćatića, njegovog zamenika u Zadru (u okviru optužnice „Perišić i saradnici" za bombardovanje grada), a koji je u tom trenutku već bio demobilisani visoki oficir Armije BiH, ataše za kulturu njihovog konzulata u Frankfurtu.

ATIF DUDAKOVIĆ

Foto: Profimedia/AFP

Još jednom će TV kamere neposredno beležiti njegovu izravnu komandu za likvidaciju dvojice zarobljenih vojnika po padu Abdićeve Velike Kladuše, a porodica i saborci hrvatskog generala Vlade Šantića za njegovu likvidaciju 1995. takođe će sumnjičiti Dudakovića, povrh njegove komandne odgovornosti za retorziju nad Srbima u zapadnoj Bosni.

Nakon rata, postao je glavnokomandujući Vojske BiH, a karijeru u Sarajevu okončala mu je porodična tragedija, samoubistvo njegovog mlađeg sina.

AGIM ČEKU

Foto: Guliver/Sean Gallup/Getty Images

U Zadru, bio je jedini Albanac na profesionalnoj službi u AŠC-u, najverovatnije kao jedan od najboljih u svojoj klasi koja je 1984. završila Vojnu akademiju. Perišić mu 1990. dodeljuje vod Vojne akademije, ali se Čeku potom u činu kapetana JNA, kao i većina u leto 1991, stavlja na raspolaganje Hrvatskoj vojsci.

U Zadru je zasnovao porodicu sa suprugom mešovitog srpsko-hrvatskog porekla, a ostao nam je upamćen po svom karakterističnom dijalektu prilikom strojevog komandovanja i decentnoj suzdržanosti u držanju obuke.

Daljinac

(Telegraf.rs / Izvor: nedeljnik.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • branko

    7. decembar 2017 | 00:12

    jedino Perisic spijuncina, ovi ostali se borili za svoje ciljeve, pogled iz perspektive posle 25 god....

  • 🔫TT🔫

    6. decembar 2017 | 22:57

    Perišića je izvuko iz Zadra Ratko Mladić da nije bilo njega svi bi bili pobijeni.

  • Korcagin

    6. decembar 2017 | 23:22

    Ne moze Zagorac doveka biti kriv

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA