Više od polovine romskih devojčica udaje se pre 18. godine

Direktor UNICEF-a u Srbiji Mišel Saint Lot smatra da udaja pre 18. godine predstavlja kršenje ljudskih prava i utiče na pravo devojčica i žena na zdravlje, obrazovanje, jednakost i pravo na život bez nasilja

  • 13

Više od polovine devojčica romske populacije udaje se pre navršene 18. godine, pokazali su danas predstavljeni rezultati etnografskog istraživanja "Dečiji brakovi u romskoj populaciji u Srbiji".

Poboljšanje položaja Roma na teritoriji Novog Sada

Bili smo u Šutki, najvećem butiku na Balkanu: Tamo ima svega, osim JEDNE STVARI (FOTO)

Dečiji brakovi su prisutni među opštom populacijom u Srbiji i najčešći su među siromašnijim stanovništvom i u ruralnim predelima, pokazuje istraživanje.

Direktor UNICEF-a u Srbiji Mišel Saint Lot smatra da udaja pre 18. godine predstavlja kršenje ljudskih prava i utiče na pravo devojčica i žena na zdravlje, obrazovanje, jednakost i pravo na život bez nasilja.

Foto: Milena Đorđević

- Osim što pogađaju devojčice, dečiji brakovi ostavljaju ozbiljne posledice na društvo u celini, što se manifestuje kroz smanjenu zaradu i produktivnost, povećana izdvajanja za zdravstvenu zaštitu usled lošeg zdravstvenog stanja majke i deteta, kao i povećana socijalna davanja zbog međugeneracijskog ciklusa siromaštva - rekao je direktor UNICEF-a.

Ljiljana Gavrilović, naučni savetnik Etnografskog instituta SANU, istakla je da problem dečijih brakova i posledica koje one izazivaju predstavlja izuzetno važno društveno i državno pitanje, koje zahteva angažman svih društvenih aktera.

O rezultatima istraživanja direktorka Romskog ženskog centra "Bibija" Slavica Vasić kaže da pitanje dečijih brakova i ranog rađanja ne nailazi na poseban interes institucija, bilo zdravstvenih, socijalnih ili obrazovnih.

Foto: Wikimedia Commons/Yann

- Podataka o rasprostranjenosti ove pojave nema dovoljno, što otežava kreiranje javnih politika u ovoj oblasti. Iskustva romskih ženskih organizacija svedoče o velikom otporu romske zajednice u vezi sa ovom temom i zatvaranja romske zajednice - ukazala je Vasić.

Ona je navela da rad na terenu sa Romkinjama pokazuje najbolje rezultate u podizanju svesti o štetnosti dečijih brakova za reproduktivno i mentalno zdravlje žena, ali i o napuštanju obrazovanja, slabe mogućnosti zapošljavanja i ekonomske zavisnosti.

Rezultate istraživanja o dečijim brakovima predstavili su UNICEF, Etnografski institut SANU i Romski ženski centar "Bibija", kako bi pružili uvid u praksu dečijih brakova iz perspektive samih pripadnika romskih zajednica, na osnovu njihovog proživljenog iskustva, vrednosti i stavova o ovom pitanju.

Terensko istraživanje sprovedeno je na pet lokacija u Srbiji od marta do juna 2017. godine: Beogradu, Novom Bečeju, Vranju, Pirotu i Kragujevcu.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Suza

    7. decembar 2017 | 17:19

    Radja 5 pa se preudaje pa opet 5 a neke i treci put pa 5, hrani majčin sine iz budzeta a sto radiš po 12 i vise sati, koga briga.

  • Proka

    7. decembar 2017 | 17:25

    Da se udaju i Srpkinje makar do 22.g bilo bi puno više zdravije djece a vjerovatno i više.

  • Nebitno

    7. decembar 2017 | 23:02

    Pa sta zezate ljudi ima i srpkinje jos nisu napunile 16 a vec stupe u odnose

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA