Učitelj Dušan je prvi novac potrošio na konja, danas gaji četvrtu generaciju u svojoj štali (FOTO)

- Uvek sam trčao za konjima, nikada za automobilima - priča učitelj

  • 2

Ko jedanput zavoli konje, od njih se više ne odvaja. Plemenite i ponosne životinje u srcu učitelja Dušana Belovića ušle su još u ranom detinjstvu. Obećao je sebi tada, od prvog zarađenog novca kupiće konja.

Javor je najveće dete među konjima: Niko se nije obradovao snegu kao on, objasnio kako se pravi anđeo na belom pokrivaču (VIDEO)

IVANA JE ŠAPTAČICA KONJIMA: Otkrila nam je tajnu kako treba saslušati životinje i kako pričati sa njima (FOTO)

- Tako je i bilo, prvi novac sam potrošio na konja. To je bio moj dečački san, sećam se da sam kao dete čim čujem kas konja na ulici trčao da ih vidim. Moja porodica nije imala konje, zavoleo sam ih od malena i evo, ta ljubav traje, pa više od četrdeset godina. Kao što deca vole automobile, ja sam oduvek voleo konje - priča nam Dušan iz Ruskog Sela, učitelj u Osnovnoj školi "Žarko Zrenjanin" u Kikindi.

Foto: Telegraf

Od malog seoskog imanja učitelj Dušan napravio je malu farmu. Prelepe tri kobile koje se nalaze u vlasništvu strastvenog uzgajivača imaju preko dvadeset godina, dok treća najmlađa starosti je oko dve godine.

- Ove dve kobile spadaju u rasu engleskog polukrvnog konja, dok je najmlađa kobila pretopljena u "polukrvnjaka":

Foto: Telegraf

- Postoje samo dve polukrvne rase konja - engleski i arapski i iz njih je izvedeno oko 150 podrvrsta "polukrvnjaka". Svaka nacija ima najboljeg konja, pa tako Nemci imaju Holštajna, Rusi svoga "Buđonija" i sve je to na bazi polukrvnog uzgoja. Ja imam svoje tri kobile i za mene su one najbolje - objašnjava strastveni uzgajivač konja.

Za mnoge uzgoj konja je poput drugih životinja, međutim ove plemenite životinje zahtevaju dosta rada, truda i pre svega puno pažnje i ljubavi.

Foto: Telegraf

- Kada je reč o uzgoju konja bitno je utvrditi koja je namena konja . Prvobitna namena "polukrvnog" konja bila je za konjicu, kasnije kada više nije bilo potrebe za tim ti konji su prevedeni u sportskog konja. Moje kobile nisu za vuču, što se može videti po konstrukciji njihovog tela. Konj je brza i temperamentna životinja i osnovna razlika među rasama konja je u građi kostura. Kada vidite dugačke noge, vitko telo to je konj za trčanje , a ne za vuču -objašnjava nam Dušan.

Tri kobile koje Dušan zove jednim imenom "Mala" vode poreklo od majke Jase, a doneo ih je iz Zobnatice. Po rodovniku one bi trebalo da budu na "J" ali učitelj Belović ih najviše oslovljava sa "Male".

Foto: Telegraf

- Konji zahtevaju neprekidnu pažnju i negu. Hranim ih ujutru i uveče, to je nešto minimalno. Takođe, one su velike maze, traže timarenje, šetnju i uređivanje kopita što mi postaje sve teže i teže.

Konji su životinje ravnica

Prelepa banatska ravnica i nepregledno prostranstvo idealno je prirodno okruženje za konje. Oni su prilagođeni stepskim područjima - ravnicom. Banat je pravi prostor za njih. Konji su brzi mogu da trče i do 60 km/h , brži su od srne i lisice.

Foto: Telegraf

- Često ih osedlam, pa jašemo satimo duž Banata. Jednom prilikom se tokom zimskog perioda spustila gusta magla, jahali smo kilometrima i u povrtaku se nije video ni prst pred okom. Ne bih znao sam da se vratim da me nije Mala vratila, dovela me je do kućnog praga - priča nam Dušan.

Ljubitelj konja ističe da se tokom godine potroši velika količina hrane na ove životinje. Isključivo ih hranim senom lucerke i ovsom. One toliko mogu da pojedu da za godinu dana mogu da kupim dobar polovni automobil, ali kao što sam na početku razgovora rekao, uvek sam trčao za konjima, nikada za automobilima.

Foto: Telegraf

Rad sa konjima učitelju pruža neprocenjivi mir:

- Sa njima se osećate opušteno, konji prenose neko pozitivno zračenje na vas. Najlepši je osećaj kada ga osedlate i tokom jahanja osetite slobodu, spokojstvo i duševni mir - kaže nam na kraju razgovora učitelj Belović koji je pre sumraka odjahao sa svoje tri "Male".

Foto: Telegraf

Daljinac

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan dzela

    17. decembar 2017 | 18:12

    Da ih je meni da gonim drva na njima svaki dan po 10 metata a surutke od bora da rokaju

  • ROLA

    17. decembar 2017 | 12:10

    Slažem se da su konji dobri za uzgoj i da su pametni sve je u redu ali ipak ja vise volim narodski rečeno dobru omču nekako lakše uz nju mi ide.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA