≫ 

Uskoro mnogo bolji uslovi za radnike: Obavezna prijava, osiguranje i evidencija o prekovremenom radu

Predviđeno je da izmene Zakona o radu stupe na snagu osmog dana po objavljivanju u “Službenom glasniku”

  • 4

Radnike u Srbiji poslodavci će morati da prijave od njihovog prvog radnog dana, utvrđeno je izmenama Zakona o radu koje je danas usvojila Skupština Srbije.

Od 1. jula velika podrška za roditelje! Za prvo dete 100.000 dinara

Precizirano je, između ostalog, da je poslodavac dužan da na osnovu ugovora o radu ili ugovora o obavljanju poslova podnese jedinstvenu prijavu na obavezno socijalno osiguranje, najkasnije pre stupanja zaposlenog ili drugog radno angažovanog lica na posao.

Novim rešenjima predviđeno je da je poslodavac dužan da vodi dnevnu evidenciju o prekovremenom radu zaposlenih, a precizirane su i odredbe o načinu dostavljanja otkaza ugovora o radu.

Foto: Pixabay

Izmene tog zakona inicirao je Inspektorat za rad u sastavu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Predviđeno je da izmene Zakona o radu stupe na snagu osmog dana po objavljivanju u “Službenom glasniku”.

Skupština je usvojila i izmene zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti i o zapošljavanju stranaca.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pitanje

    15. decembar 2017 | 06:07

    Kako poslodavac da zna od 1 dana da li je radnik obucen za posao kako se predstavlja? Da li je pošten tj da li krade ili ne ? Da li je vredan ili ne ? Da li u punoj meri zadovoljava radnu etiku? I kad se prijavi od 1 dana da trpis ukoliko se ispostavi lopova, neradnika, lenštinu jer se prvih 7 dana pretvarao da nije takav i ša onda da se radi sa prijavama od 1 dana ?????

  • No name

    15. decembar 2017 | 01:28

    Inace radim za novu godinu i bozic i badje vece. Prijavljen sam radnik. Nemam bonus niti slobodne dane osim nedelje godisnji odmor placam a kada se pozalim nekom ide otkaz.

  • Donja Murtulica

    15. decembar 2017 | 00:27

    Da li je miguće da će jednom i to da se desi? Pa koliko je samo neprijavljenih a tek onih orijavljenih sa manjom osnovicom. Država tu gubi ogromne pare a pojedinci su se na tuđem znoju toliko nafatirali da su pobesneli u bahaćenju i luksuzu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA