Domaćini prave kardinalnu grešku na slavi, a toga nisu svesni: Bez jedne stvari nijedna gozba ne sme da počne

Dok se izgovara zdravica, ostali moraju da prestanu sa jelom i pićem

  • 7

Tradicija i običaji koji se poštuju pre i oko krsne slavemnogima su nepoznanica. Ipak, te stvari ne smemo da zaboravimo, a danas vam donosimo slavsku zdravicu. Već sutra je Nikoljdan, najveća srpska slava, a da biste je proslavili u duhu pravoslavlja, ili, ako ne slavite, ispoštovali domaćina, podsetite se kako se pravilno nazdravlja, kao i zašto je važno ko će to uraditi.

Kakvi su se pokloni nekad nosili na slavu, a kakvi danas? (VIDEO)

KAKO SE PRAVILNO NAZDRAVLJA

- Onaj koji izgovara zdravicu sedi na čelu stola, kao što domaćin treba da nazdravi svom sinu ili bratu

- Dok se izgovara zdravica, ostali moraju da prestanu sa jelom, pićem i pričom

- Zdravica koja se zove "o dobri čas od obeda" svako treba da izgovori tokom slave

ZDRAVICA ZA SLAVU

- Pismo u dobri čas, a sad ćemo i u bolji, dobri pomagali, a bolji priskakali našem bratu domaćinu i svakome ko je na njegovom poštenom obedu - zdravica kojom se označava početak ručka ili večere.

Nakon ove zdravice, svi ustaju kako bi pokazali poštovanje prema slavi, a nakon što sveštenik obavi svoj deo i dok gosti još stoje na nogama, govori se sledeća zdravica.

- Pismo u dobri i u bolji čas, a sad ćemo u prelepu slavu božju. Da nam pomože bog i lepa slava božja? Koji god u slavu božju ustajao, te je spominjao, i njoj se molio, njemu i pomogla duši i telu. Koji li je zaboravljao ili u strahu, ili u stidu te je ne spomenuo, bog i lepa slava božja njega ne zaboravila - zdravica koja ide nakon sveštenika.

Foto: Profimedia/Zuma Press

Zdravica koju domaćin izgovara počinje sa brate ili sine, u zavisnosti od toga za koga se odluči da mu nazdravi.

- Zdrav si mi brate ili sine ( domaćin treba da oslovi sa imenom onoga kome nazdravlja)! Za zdravlje našega svakoga kuma i prijatelja, ortaka i pobratima, staroga i mladoga, miloga i dragoga! Gde god nam je koji, što nam ih je deda i otac stekao, i mi mladi nakon njih, od sinjega mora do tihoga Dunava, i od koje god koji vere i zakona bio, a našemu domu i našemu rodu dobra hteo, svakome bog pomogao i svakoga unapred pomakao, koliko je volja miloga gospoda boga, ako bog da - prijateljska zdravica.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aha

    18. decembar 2017 | 15:48

    Slave su opste narodno veselje,isao sam i jos uvek idem a sem prezderavanja pijancenja i muzike do daske nisam video nista sto moze da se opise kao slavljenje svetaca i vera u Boga

  • Isko

    18. decembar 2017 | 18:17

    Dok je deda bio živ. Ukućani i gosti se poređaju u krug. On nabraja svece i svakom se zahvaljuje, Kada se umori, nastavlja sin. Kruži čaša vina i to bogami potraje uz metanisanje i zahvalnost bogu. Kako smo počeli da gubimo korene, tako se i slava pretvorila u jeće i piće. Ali, nije svugde tako.

  • Sergej

    18. decembar 2017 | 14:09

    Koga je vise briga kako pocinje i kako se zavrsava...popricati...popiti...i pojesti i kuci.bar za toliko se skloniti od kompjutera.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA