Zašto se kažnjava onaj ko baca petardu, ali ne i onaj ko je prodaje? Potražili smo odgovor na ovo pitanje i - iznenadili se

Uskoro će na snagu stupiti izmenjen Zakon o javnom redu i miru po kojem je svako ko upali baklje i baci petarde dužan da plati kaznu od 100.000 dinara, a za trgovca pirotehničkih sredstava ne postoji sankcija

  • 52

Pred kraj svake godine svedoci smo krvavih horor priča, poput one iz Loznice gde je dečak M.S. (13) bacio petardu i ostao bez dva prsta. Naime, njemu su lekari hitno amputirali deo šake nakon što mu je petarda eksplodirala u toku igre. I, to je samo jedan od mnogo slučajeva koji se svakodnevno, i svake godine iznova dešavaju.

Horor u Loznici: Petarda dečku raznela ruku!

Najčešće povrede koje se deci dešavaju su opekotine, povrede oka, neretko i otvorene rane po telu. Deca često eksperimentišu sa petardama, pa ih stavljaju u staklene flaše ili bacaju u vatru, što može dovesti do kobnih posledica.

Paralelno, uskoro će na snagu stupiti izmenjen Zakon o javnom redu i miru po kojem je svako ko upali baklju i baci petardu dužan da plati kaznu od 100.000 dinara.

Komunalna policija je od 15. decembra do 15. januara pojačala kontrolu zbog nedozvoljene ulične prodaje petardi, a broj uličnih prodavaca se znatno smanjio od tada.

- Prošle godine smo sa ulice sklonili više od 5.500 komada pirotehničkih sredstava. Kazna je 15.000 dinara, a inspekcija zaplenjuje robu. To je uglavnom u blizini škola i pijaca. Kazne su od 10.000 do 50.000 dinara za nedozvoljeno rukovanje i bacanje petardi, kao i za uznemiravanje drugih građana, a podnet je i predlog zakona da se ta kazna poveća na 50.000 do 100.0000 dinara. Apelujemo na roditelje da ne dozvole da deca sama rukuju pirotehnikom - rekao je za "Alo" šef uniforme komunalne policije Darko Vujović.

Printskrin: magnumserbia.rs

PROPUSTI NA SVE STRANE

Zašto se po pravilu kažnjavaju oni koji ilegalno prodaju pirotehnička sredstva, ili oni koji ih koriste, dok specijalizovane prodavnicu za prodaju pirotehnike nastavljaju da rade neometano?

Ovo se zapitao i Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, kome je prioritet ipak dečja bezbednost.

- Ima tu nekoliko propusta. Prvo bih postavio pitanje nadležnima zašto se kažnjavaju oni koji bacaju petarde, ali ne i oni koji ih prodaju - postavio je pitanje Papović, na koje nikako da dobijemo odgovor, jer, ako su već pirotehnički predmeti opasni, ne bi trebalo da se prodaju, jer - svaka petarda može da pukne, bilo da je kupljena u ovlašćenoj ili neovlašćenoj radnji.

- Zatim, bih skrenuo pažnju da je neophodno odrediti da se prodaja vrši u kompletno kontrolisanim uslovima. I na kraju bih upozorio roditelje da ne dovode sebe i decu u opasnost i da ne kupuju razne petarde, vulkane, baklje, dimne kugle... - zaključio je Papović da postoji nekoliko uslova koji bi morali da se ispune kako bi se problem rešio.

Dakle, najjednostavnije je da se odrede uslovi testiranja proizvoda koji se prodaju u ovlašćenim radnjama, pa tek onda da se usaglasi pravilnik o tome da, ukoliko bi, ne daj bože, došlo do incidenta sa testiranim proizvodom, oštećena strana može da se žali konkretnoj osobi odgovornoj za radnju.

Do tada, jedino što možete da učinite jeste da utičete ne mališane da bacaju petarde.

Takođe, pirotehnička sredstva prodaju se svuda u svetu, u ovlašćenim radnjama, pa je tako nemoguće zabraniti ovlašćeni radnjama da prodaju petarde.

Foto: Pixabay

STRADANJE DECE OD PIROTEHNIKE

Da podsetimo, u januaru 2011. dečak M.J. (9) iz Bora teško se povredio igrajući se pirotehnikom. On je ispred zgrade našao petardu, koju je pokušao da upali i baci, ali mu je eksplodirala u šaci. Lekari su uspeli da sačuvaju koštanu strukturu šake nakon čega je operisan.

Ove godine Stefan Kalinović (22) iz Jagodine i Amer Asanović (16) iz Novog Pazara uoči Nove godine ostali su bez prstiju na šaci.

Slično se desilo i na Dočeku 2014. godine pred Domom Narodne skupštine u Beogradu, kada je vatrogasac pozajmio vatromet od stranaca kako bi ga upalio.

Tom prilikom je povredio oko 20 osoba, a među njima i ženu i maloletnog dečaka koji su zadobili teže povrede glave i oka.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale1971

    24. decembar 2017 | 11:03

    Prodaju petardi pod hitno zabraniti jer izazivaju povrede i uznemiruju gradjane,a i zbog toga što policija ne može ili ne želi da sankcioniše bacanje petardi,jer se petarde već uveliko bacaju.Jer neko pomisli kako je srčanim bolesnicima ili ratnim veteranima kada im obesni klinci ubace petardu u dvorište?

  • Miroslav

    24. decembar 2017 | 10:16

    Samo kod nas možeš legalno da kupiš nešto što ne smeš da upotrebiš!!!

  • Igor valjevo

    24. decembar 2017 | 10:24

    Imam 38 godina i od malena bacam petarde i nikad se nisam povredio a ko hoce da se zeza sa petardama i da eksperimentise samo neka nastavi pa nek mu posle djavo bude kriv a prodavci su naj manje krivi. Covek moze i sa hlebom da se udavi ako ga ne zvace kako treba pa hajde onda da kaznjavamo i pekare.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA