U ovom srpskom gradu deca masovno rađaju decu: Čak 21 maloletnica za proteklih 12 meseci postala je majka!

Prema broju maloletničkih trudnoća, Srbija je među prvima u Evropi

  • 5

Loša informisanost adolescenata jedan je od glavnih razloga velikog broja maloletničkih trudnoća, ocenio je danas načelnik Službe za zaštitu žene zrenjaninskog Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov” Dragan Ilić i dodao da je ove godine u Zrenjaninu zabeležen porođaj 21 devojčice mlađe od 18 godina.

Devojčici sa stomakom do zuba pozlilo u parku, a po nju džipom došao maloletnik, otac deteta! (VIDEO)

Prema broju maloletničkih trudnoća, Srbija je među prvima u Evropi, a po nezvaničnoj proceni broj maloletničkih trudnoća u Srbiji kreće se oko 20 na 1.000 maloletnica u toku jedne kalendarske godine.

Ilić je kazao da maloletnička trudnoća spada u visokorizične trudnoće i predstavlja veliki psihofizički stres za nezreli organizam, kao i da se oko 90 odsto maloletničkih trudnoća završi namernim abortusom, dok 10 odsto želi da zadrži trudnoću.

- Glavni razlog verovatno leži u lošoj informisanosti adolescenata o reproduktivnom zdravlju i prevenciji seksualno transmisivnih bolesti. Izloženi su ogromnom nekritičnom pritisku medija, interneta, društvenih mreža, TV, novina u kojima se sve više neguje kult fizičke lepote i seksualnosti, ali se vrlo malo pažnje posvećuje prevenciji i očuvanju reproduktivnog zdravlja - rekao je on.

Ilić je rekao da rešenja za taj problem mora biti sistemsko.

Foto: Telegraf

- Na prvom mestu je porodica kao osnovna ćelija društva, razgovor sa decom od najranijih dana o seksualnosti na način koje dete može da razume. Obrazovanje je možda i najznačajnija karika u lancu, uvođenje seksualnog vaspitanja u niže razrede osnovne škole - naveo je Ilić.

Ilić je rekao da je potrebno uključiti masovna sredstva javne komunikacije u sistem očuvanja i unapređenja reproduktivnog zdravlja, ali i organizovati savetovališta za mlade pri domovima zdravlja, koje postoji u Zrenjanin.

Daljinac

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sisoje

    19. decembar 2017 | 17:18

    A to sto je granica za stupanje u odnose 14 godina,to nikom nista. A mi se onda cudimo

  • jovanka

    20. decembar 2017 | 00:11

    Jedna motka pa da vidis! Uvode predmet seksualno vaspitanje, bolje drazava da uvede prvu pomoć i domaćinstvo , to roditelji treba da se vaspitaju. Nisu deca glupa, znaju oni za prezervative nego lepše im je bez zaštite.

  • zorox

    19. decembar 2017 | 22:12

    bolje da se smucaju do 35. god. po diskotekama i splavovima nego da rađaju sa 17. god.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA