≫ 

SVE O SINDROMU "IZNENADNE SMRTI": Evo od čega je umro sin Žike Todorovića, a sve više pogađa decu (FOTO)

Slučaj trogodišnjeg Dejana nije jedini i sindrom iznenadne smrti dece je rastući problem u celom svetu. Sindromom (SIDS) smatra se stanje kada beba u krevetiću ostane bez života, a ne postoji nijedno objašnjenje zbog čega se to dogodilo. Statistički podaci još pokazuju da je SIDS češći kod dečaka nego kod devojčica

  • 58

Iznenadna smrt trogodišnjeg Dejana, sina glumca Srđana Todorovića šokirala je domaću javnost, a obdukcija dečaka pokazala je da je uzrok tragedije takozvani SIDS - "iznenadna smrt". Iako se najpre spekulisalo da je uzrok smrti trovanje, majka Ana je to demantovala.

Postoje dva entiteta: sindrom iznenadne smrti odojčeta i sindrom iznenadne smrti starijeg deteta. Sindrom iznenadne smrti starijeg deteta se javlja kod dece starije od godinu dana, najčešće u snu. Po učestalosti je manje zastupljen nego kod odojčadi.

Slučaj malog Dejana nije jedini i sindrom iznenadne smrti je rastući problem u celom svetu.

Sindromom iznenadne smrti (SIDS) smatra se stanje kada dete u krevetiću ostane bez života, a ne postoji nijedno objašnjenje zbog čega se to dogodilo, piše sajt Live Science. Prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, to je vodeći uzrok smrti beba, a u Americi je, samo u toku 2010. godine, tako život izgubilo više dve hiljade dece.

Žena Žike Todorovića otkrila detalje stravične tragedije: Sin nam se nije otrovao

Statistički podaci još pokazuju da je SIDS češći kod dečaka nego kod devojčica. Ovaj naučni sajt je izdvojio poznate uzroke i načine prevencije.

Foto: Telegraf

Uzroci

Američki nacionalni zdravstveni instituti kao najčećše faktore koji dovode do SIDS-a navode sledeće:

*beba se teško budi

*poteškoće organizma da detektuje višak ugljen-dioksida u krvi

*spavanje na stomaku ili na boku

*spavanje na izrazito mekanim površinama

*spavanje s roditeljima

*prerano rođenje ili mala težina na rođenju

*izloženost bebe duvanskom dimu – i tokom majčine trudnoće i po rođenju deteta

*nedovoljna prenatalna nega

*siromaštvo

*to što je beba jedna od blizanaca ili trojki, četvorki itd.

*kratak razmak između trudnoća

Foto: Pixabay

Prevencija

Što se tiče načina odbrane od mogućnosti za pojavu sindroma iznenadne smrti, sajt LiveScience izneo je preporuke Američke pedijatrijske akademije. Stručnjaci iz ove institucije savetuju:

*Neka beba spava na leđima. (Prema podacima Američke pedijatrijske akademije, ovo smanjuje verovatnoću za SIDS za čak 50 odsto.)

*Dete bi trebalo da spava na tvrđoj podlozi.

*Beba ne bi trebalo da deli postelju, tj. da spava s roditeljima. S druge strane, preporučuje se da bebin krevetac bude u sobi u kojoj spavaju i roditelji.

*U krevecu ne treba da budu jastučići, bespotrebni ćebići i plišane igračke.

*Temperatura ne bi smela da bude previsoka.

*Ne koristite proizvode koji se mogu pronaći na tržištu, a koji se reklamiraju kao preventive za sindrom iznenadne smrti jer nijedan od njih nije odobren od strane zvaničnih institucija, niti testiran na bezbednost i efektivnost.

*Ne primoravajte bebu da koristi cuclu, ali joj je, ukoliko ona to želi, dajte tokom dremke ili spavanja.

*Uz to, nacionalni zdravstveni instituti preporučuju i dojenje kao odličnu zaštitu jer se tako smanjuje verovatnoća da će se razviti infekcije disajnih puteva.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    21. decembar 2017 | 22:18

    Moja cerkica sada ima 8 godina. Kad je imala 6 meseci istusiram je i stavim da spava. Posle jedno 10 min cujem je kako se bori za vazduh. Strasan osecaj. Pseudo crup se zove mozda nisam napisala tacno, ali disajni putevi odjednom oteknu i to je borba za vazduh od potpuno zdravog deteta. Brzo u hitnu tablete kortizona i posle 10 min kao da nista nije bilo. Posle toga se desilo jos dva puta odmah dete u po zime umotati u cebence i izneti na hladan vazduh da se disajni putevi otvore. I naravno dobili smo tabletice kortizona da cim primetimo znakove delujemo. Nemogu ni da zamislim sta bi se desilo da je nisam na svakih 10 min obilazila ili da su vrata bila zatvorena...Do pete godine je spavala samnom, sad imam sina 3,5 i on spava samnom. Muz je u drugoj sobi jel hrce a ja onda nemogu da cujem disanje deteta tako da spavamo odvojeno. Jel moj strah je toliko veliki da mi se desavalo da probudim dete samo zato sto mislim da nedise kako treba. Iskreno neznam kada sam poslednji put odspavala 2 sata u komadu i dali su i drugi roditelji ovako preplaseni kao ja....

  • Gorgeous

    21. decembar 2017 | 17:54

    I u skraćenici SIDS se odnosi na INFANTS odnosno bebe. Dete od tri ipo godine nije infant. Pre će biti neki nedetektovani sistemski poremećaj. Šta je sa toksikokološkim, citopatološkim analizama? Za rezultate tih analiza je potrebno vreme. Sve je to nekako ishitreno objavljeno jer ne verujem da su završene analize. I zašto uopšte išta objavljujete, ostavite ljude na miru, kao da im je malo njihove muke.

  • Sremac

    21. decembar 2017 | 16:54

    Strasno Saucesce porodici

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA