Da li deca treba da poste i kada je najbolje vreme za pričest: Sve što vas je oduvek zanimalo o postu na jednom mestu

Kako će deca postiti i koliko, zavisi od pobožnosti i vere njihovih roditelja. A tu zaista treba imati mnogo mudrosti i rasuđivanja da se ne ogrešimo o decu i njihove potrebe

  • 15

Mnogi roditelji se često nađu u dilemi da li deca treba da poste kao odrasli, posebno ako znamo da crkva decu do sedme godine smatra bezgrešnom. Ipak, crkva ne može konretno da odgovori na ovo pitanje jer ne postoji zapovest, kanon ili crkveni zakon kojim je propisano kako i kada deca treba da poste.

Ako želite dete, morate da izgovorite ove reči: Danas je Začeće Svete Ane (FOTO)

Činjenica je da deca nemaju potrebu da poste kao odrasli, zato što još ne poseduju grehe. Odrasli svojim postom žele da se iskupe za svoja sagrešenja, a najmlađi nemaju osećaj često ni da su nešto zgrešili, a još manje su svesni da se kroz post "iskupljuju" za učinjeno.

Pa ako ih prisiljavamo na post, oni to mogu shvatiti kao kaznu, što svakako nije svrha posta - da te kažnjava neko drugi, već da sam spoznaš gde si pogrešio i da se zbog toga iskreno pokaješ.

Ovo ne znači da su deca potpuno oslobođena posta i da uopšte ne treba da poste.

Kako će deca postiti i koliko, zavisi od pobožnosti i vere njihovih roditelja. Ali pri toj odluci zaista treba imati mnogo mudrosti i rasuđivanja da se ne ogrešimo o decu i njihove potrebe.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

- Odluka da li će dete da posti je ostavljeno na volju njihovim roditeljima. Malu decu, koja ne idu u školu ne bi trebalo "terati" da poste, jer često nisu svesna svrhe posta, pa se može stvoriti kontraefekat, da im "omrzne" takav način vere, pa da iz protesta ne žele da poste ni kada odrastu.

Najbolje je da deci na svom primeru pokažemo kako se posti i koja je svrha našeg odricanja i uzdržavanja, pa da oni same požele da primene isto. Jednako važi i za odlaske u sveti hram. Ako mi redovno odlazimo na molitvu i vodimo našu decu sa sobom, oni će stvoriti naviku da idu u crkvu i kada odrastu, a isto će činiti i sa svojom decom - rekao je za Telegraf.rs otac Dragan.

Kada je najbolje vreme za pričest?

Mnogi roditelji donose na pričest svoju decu, još kao bebe što je po učenju crkve najpravilnije. Kako je običaj da se pre pričesti ne uzima nikakva hrana, to ne važi za bebe, njih normalno treba podojiti ili nahraniti, a iza toga se mogu pričestiti. Takođe, deca manjeg uzrasta se mogu pričestiti iako nisu postila.

Foto: AP/Tanjug

Zašto deca poste ako su bezgrešna?

Roditelji koji brinu o duhovnom životu svoje dece neće čekati da dete potpuno odraste pa da ga počnu odgajati u duhu pravoslavlja i privikavati na post. Već u ranom detinjstvu, od treće godine pa nadalje roditelji treba da pričaju deci o veri i religiji.

Čak i oni koji bi voleli, a ne znaju na koji način da "priđu" deci sa ozbiljnom temom a da im to bude zanimljivo, za početak mogu uzeti brojne slikovnice i knjige koje su osmišljene za njihov uzrast i namenjene upravo da bi deci približile religiju, smisao crkve, vere, posta...

Danas u školama deca imaju izbor da uče veronauku, pa ako su roditelji pobožni i u hrišćanskom duhu odgajaju svoju decu, uputiće ih na veronaku, gde će oni kroz učenje i priču veroučitelja na pravi način spoznati svrhu kako posta, tako i pravoslavlja uopšte.

Daljinac

(j.kulas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pravoslavac

    22. decembar 2017 | 12:32

    Bog ti ne sudi po jelu vec po delu.

  • Miroslav

    22. decembar 2017 | 12:16

    Ne treba niko da posti!!! Post su izmislili dokonih popovi!!!! Greh na usta izlazi,a ne "ulazi".

  • mama

    23. decembar 2017 | 12:05

    Neznam zasto mi ne daju da ti udarim minus kad nemas pojma o bilo cemu, pitanje je dal si procitao bilo sta i koliko znas o vjeri svojih predaka

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA