Bane pronašao neprocenjivo bogatstvo: Najznačajniju stvar za budućnost video je sasvim slučajno (VIDEO)

Ima želju da svoju zbirku pokloni gradu

  • 5

Poslednje dve decenije, Bane Stojanović iz Knjaževca, pronalazi fosile stare 100 miliona godina pokraj rečica, u nekoliko susednih sela. Bane je zahvaljujući ovim ostacima, saznao da se ovde nekada davno nalazilo Jursko more.

U Priboju završena prva faza radova iskopavanja srednjevekovnog grada Jagata (FOTO)

Bane u rečicama pronalazi fosile puževa, školjki i korala, a prvi ostatak je našao sasvim slučajno.

- Sadili smo baštu pored reke, iz reke smo uzimali vodu da zalivamo paprike, paradajz i onda kad sam pošao da zahvatim vodu, video sam spiralu jednu i onda sam video da to nije običan kamen. To je u stvari bio fosil i to me je privuklo - započeo je svoju priču Bane Stojanović.

Fosili zapravo potiču iz doba jure.

- Živa bića, kretala se nekada tu i kad su izumrli, ostali su tu kao fosili, koje sam ja pronašao. Moja kolekcija je specifična po jednoj vrsti školjki koje su izumrle, ne postoje danas, a to su rudisti - priča Bane.

Velika ljubav prema prirodi i novim naraštajima motiviše Baneta da i po hladnom vremenu u reci traži fosile, a ovaj paleontolog amater ima želju da svoju zbirku pokloni gradu, odnosno nekom budućem prirodnjačkom muzeju zarad edukacije.

Video-snimak o fosilima starim 100 miliona godina, pogledajte ispod:

Daljinac

(Telegraf.rs/zamedia.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA