≫ 

DEČAK (2) UMRO OD MALIH BOGINJA U NIŠU, A NIJE IMAO OSIP: Ima još dece kojima je život ugrožen, borba lekara je u toku

- Ne možemo sa sigurnošću tvrditi da je Vuk umro zbog komplikacija nastalih usled morbila, jer se kod njega nije javio osip, već samo visoka temperatura i zastoj u disanju - rekli su lekari Dečije klinike

  • 20

Jedno dete (2) je preminulo, a za život drugog trenutno se bore lekari na Intenzivnoj nezi niške Dečije klinike, prenele su Večernje novosti.

Epidemija malih boginja se širi! Za nedelju dana registrovano više od 100 novih slučajeva

Sumnja se da su zbog komplikacija usled zaraze morbilama deca dobila upalu pluća, što je za malog Vuka bilo kobno, dok Jakov pokazuje blage znake oporavka. Obojica dvogodišnjaka imala su urođene bolesti i o njima su "Novosti" nedavno pisale, kao o deci koju su napustili roditelji i o kojoj predano brinu lekari i medicinske sestre Dečje klinike.

Vuk (2) je ostao sam na svetu, i baš kad se pojavio tračak nade izgubio je najvažniju bitku: On je prva žrtva malih boginja u Srbiji

Malog Vuka, kako su "Novosti" već pisale, povremeno je posećivala baka koja je bila voljna i da ga usvoji, ali su je u tome sprečili njegovi roditelji. Čekao je da se za njega nađe hraniteljska porodica.

- Vuk je od sestara i lekara naše klinike dobio svu ljubav koju može dobiti u ovakvim uslovima. Posebno je o njemu brinula sestra Ljilja, kojoj je posebno teško pao njegov odlazak - kaže dr Dejan Milojević, načelnik Intenzivne nege.

Vuk je rođen sa teškom hromozomopatijom uz anomalije na organima i kašnjenjem u razvoju.

- I najmanja infekcija bila bi kobna po njega jer mu je imuni sistem bio preslab. Ne možemo sa sigurnošću tvrditi da je umro zbog komplikacija nastalih usled morbila, jer se kod njega nije javio osip, već samo visoka temperatura i zastoj u disanju.

Foto-ilustracija: Foter/anna_t

- Kod Jakova smo klinički potvrdili morbile, ali čekamo i biohemijske rezultate sa Instituta za infektivne bolesti. Jakov je na aparatima za disanje i u veoma je kritičnom stanju. Počeo je da pokazuje znake oporavka ali je još rano za prognozu. Dr Milojević sa još jednom medicinskom sestrom danonoćno prati stanje ovog deteta. Trenutno nema pristup kod drugih pacijenata da bi se sprečilo eventualno širenje morbila - kaže dr Milojević.

Prema saznanjima ovog lista, još dvoje dece zbrinute na ovoj klinici pokazuju simptome oboljenja od morbila, i ona su u karantinu, dok je dvoje pušteno na kućno lečenje.

Dr Milojević ističe da su preduzete sve mere zaštite za sprečavanje intrahospitalne infekcije.

Daljinac

(Telegraf.rs / Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PERA

    23. decembar 2017 | 13:22

    Sve javne ličnosti a posebno lekare koji neodgovorno pozivaju da se deca ne vakcinišu PROZVATI na moralnu ali i krivičnu odgovornost.

  • Pcelica

    23. decembar 2017 | 12:59

    Zasto niko ne kaze da samo vakcinisana deca dobijaju boginje...

  • Leonora

    23. decembar 2017 | 11:14

    Nisu sigurni da su od morbila,ali dizu paniku!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA