KONAČNO TRAJNO REŠENJE PROBLEMA: Užičani će dobiti pijaću vodu, evo i kada

Modernizacija užičke Fabrike vode koja je napravljena 1980. godine podrazumeva dezinfekciju vode ozonom, koji je najefikasnija tehnologija kod pripreme vode za piće

  • 0

Završetkom prve faze rekonstrukcije Fabrike vode u Užicu povećan je kapacitet i kvalitet vode je bolji, od juče je ukinuta vanredna situacija u vezi s vodom, a potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović kaže da će Užičani u oktobru 2018. imati trajno rešen problem snabdevanja vodom za piće.

Klinički centar u Nišu otvorio vrata za prve pacijente: Od srede prijem i za hirurške zahvate (FOTO)

Kako je rekla tokom posete Užicu, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture obezbedilo je još 280 miliona dinara za završetak kompletne rekonstrukcije, a u prvu fazu uloženo je 409 miliona dinara.

Problem snabdevanja pijaćom vodom nastao je, inače, pre četri godine kada su se u vodi akumulacije Vrutci pojavile štetne alge.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković pomenuo je da je rekonstrukcija prve faze kasnila dva meseca, obrazloživši to kratkim rokom i zahtevnim poslom, jer je, kako je naveo, uz obavljanje radova moralo da se obezbedi redovno snabdevanje Užica vodom za piće.

- Sada imamo stabilniju poziciju i zato smo juče posle skoro četri godine ukinuli u Užicu vanrednu situaciju. Užičani nemaju razloga za brigu, jer su sve ovo vreme pili ispravnu vodu, koja će posle ovih radova biti još kvalitetnija - rekao je Petković.

Foto: flickr/Steve Johnson

Modernizacija užičke Fabrike vode koja je napravljena 1980. godine podrazumeva dezinfekciju vode ozonom, koji je najefikasnija tehnologija kod pripreme vode za piće i koja se sada primenjuje posle završetka prve faze rekonstrukcije.

Ipak, po oceni stručnjaka, da bi akumulacija Vrutci, u kojoj su još cijanobakterije, mogla da nastavi da snabdeva vodom Užice, potrebno je obaviti filtriranje vode aktivnim ugljem, što je predviđeno drugom fazom rekonstrukcije.

Ministarka Mihajlović najavila je da će tender za te radove biti raspisan u januaru, a da će u februaru biti potpisan ugovor sa izvođačem radova. Posle toga rok je, po rečima Mihajlovićeve, osam meseci za završetak radova.

Ministarstvo je do sada u rekonstrukciju Fabrike vode uložilo 360 miliona dinara, grad Užice 49 miliona i užički Vodovod 22,5 miliona dinara. Mihajlovićeva je navela da Vlada Srbije ulaže 250 miliona evra u rešavanje problema vodosnabdevanja i kvalitetnije vode na teritoriji Srbije i da reaguje gde god je to potrebno.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA