Slovaci iz Vojlovice na Badnje veče budni su celu noć, i imaju poseban ritual kada dočekuju Božić (VIDEO)

Slovaci iz naselja Vojlovica u Pančevu na Badnje veče su budni skoro čitavu noć

  • 2

Božić osim katolika slave i Slovaci koji pripadaju Evangelističkoj crkvi. U Pančevu ih najviše živi u naselju Vojlovica, gde se decenijama čuvaju različiti običaji, a za Božić pripremaju i posebna jela, piše RTS.

Srbija je slavila Božić 25. decembra i više poštovala taj praznik nego Novu godinu. Onda se ta tradicija promenila, evo i zašto

Slovaci iz naselja Vojlovica u Pančevu na Badnje veče su budni skoro čitavu noć, jer na specifičan način dočekuju božićni dan. Ispred njihovih kuća tokom večeri dolazi 12 momaka maskiranih u kraljeve, anđele i pastire koji dočaravaju rođenje Isusovo.

Printskrin: RTS

- Oni prikazuju običaje i rađanje Isusa Hrista i kako su pastiri preko Davidove zvezde videli na nebu čudnu pojavu. Išli su za tom zvezdom da bi videli gde će ih odvesti i tako su stigli do mesta gde je rođen Isus. Naišli su na malo dete i od kraljeva su čuli da je to novorođeni Božji sin - kaže Mihajl Kalmar iz Vojlovice.

Slovaci nemaju božićni post, pričešćuju se šest nedelja ranije, a praznična trpeza je veoma bogata i nije svejedno kojim redosledom će se hrana iznositi na sto.

- U našoj porodici božićna trpeza ne može da se zamisli bez dimljenog mesa i kobasica, a pored toga ima tu i sarme i drugih vrsta jela, a na kraju se serviraju kolači i tradicionalni opekanci - kaže Eva Kalmar iz Vojlovice.

Printskrin: RTS

Deca dobijaju za Božić poklone od rodbine, porodice, ali i od crkve za recitacije koje su naučili za Badnje veče. Slovaci imaju i svoje tradicionalne kolače opekance koje svaka domaćica zna da napravi.

- Osnovni sastojci su topla voda, kvasac, malo soli i onda sve to umesimo i stavimo u rernu da se lepo ispeče. Na kraju sve to prelijemo makom i medom i to promešamo i poslužimo goste - kaže Mara Kalmar iz Vojlovice.

Printskrin: RTS

Božićne praznike Slovaci slave tri dana, drugog dana obeležavaju Stefana Mučenika, a treći je dan Jana i odlazi se u goste na imendan. Puca se iz prangija i domaćinima se na poklon donose domaća kobasica i vino.

Pogledajte kako izgleda Badnje veče u slovačkoj crkvi u Staroj Pazovi:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • doberman

    26. decembar 2017 | 16:18

    vitlajemska zvezda ima 8 kraka, a ta davidova 6 i nema ama nikakve veze sa hriscanstvom, ma koje saborne crkve bili.

  • Nusknvp

    26. decembar 2017 | 20:51

    Slovakinje takodje ne spavaju citavu noc :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA