≫ 

Kako se slavila Nova godina 1977: Šta se nalazilo na svečanoj trpezi pre 40 godina i koja je razlika u odnosu na današnje troškove?!

Mnogi će reći "eh nije tako bilo u srećna vremena" ili ono čuveno "pamtim ja i bolje dane", ali ako se malo bolje raspitamo i vratimo u taj period, recimo u 1977. godinu, shvatićemo da je i tada Nova godina predstavljala veliki izdatak

  • 52

Pred nama je najlepši period godine, praznična atmosfera je na nivou, stižu nam božićni praznici i Nova godina, ali s njima i brojni izdaci. Za proslavu novogodišnje večeri u Srbiji treba idvojiti ozbiljnu svotu novca koja često prevazilazi i prosečnu platu naših građana.

Ukoliko još niste okitili kuću, požurite! Imate bar jedan VAŽAN RAZLOG za to

Mnogi će reći "eh nije tako bilo u sretna vremena" ili ono čuveno "pamtim ja i bolje dane", ali ako se malo bolje raspitamo i vratimo u taj period, recimo u 1977. godinu, shvatićemo da je i tada Nova godina predstavljala veliki izdatak.

Yugopapir je sačuvao od zaborava, a mi vam prenosimo nekoliko detalja intervjua iz 1977.  godine s jednom porodicom koja je otkrila koliki su njihovi novogodišnji izdaci u odnosu na primanja, šta će se naći na novogodišnjoj trpezi i sve o tome kako je pre 40 godina izgledao doček u porodičnom domu.

Foto: Scena iz serije Pozorište u kući

- Za ovaj novogodišnji praznik moja porodica i ja, sa gostima za dve trpeze pojedemo nov novcat frižider od 180 litara. Toliko potrošimo para za pečenice, mezu, slatkiše i piće, odnosno dekoraciju da bismo mogli da kupimo taj frižider - rekao je jedan domaćin pre 40 godina.

- Imam ja frižider i ne treba mi novi, ali su takva vremena. Nekad sam za taj frižider morao da radim šest meseci, a danas ga mogu kupiti za jednu platu. Za "stojadina" sam nekada morao da izdvojim 50 plata, a danas ga kupim za 15. Za porodični pristojan doček nekada mi je potrbno bilo 5.000 starih, sada to uradim za 200 novih dinara - dodao je.

Tadašnje porodice su na dnevnom nivou trošile oko 100 dinara, za tri obroka, užinu, kafu, rakiju...

Domaćice su pre 40 godina u danima oko Nove godine pravile pretpraznični meni. Za doručak slatko, bela kafa i rovita jaja. Za ručak se jela paštašuta, današnji "bolonjez", makarone sa mlevenim mesom. Večera - šta ostane od ručka.

Foto: Profimedia/Corbis

Novu godinu su dočekivali uglavnom u porodičnoj atmosferi pred malim ekranima sa bogatom trpezom. Domaćice su za porodicu i goste spremale oko 4 kilograma telećeg pečenja, sarmu sa kiselim kupusom, kilogram i po suvomesnatih proizvoda za mezu, torta, burek, pitu sa sirom, 10 flaša piva, četiri litra crnog, dva litra belog vina, a kako su rekli "u kući se od ranije nađe rakije i vinjaka".

Ako je pre 4o godina, za doček bilo potrebno izdvojiti svotu za koju se mogao kupiti zamrzivač od 180 litara, i ako taj odnos prenesemo na današnjicu kada isti zamrzivač košta od 20.000 do 30.00 hiljada dinara, novogodišnji trošak dođe otprilike isti.

Da biste kupili pečenje, mezu, tortu, piće i sve ostale đakonije koje su domaćini 1977. imali na trpezi morate potrošiti makar 20.000 dinara, tako da dolazimo do zaključka da i tada "pare nisu padale s neba", a još manje je sve bilo džaba.

Foto: Profimedia/Alamy

Daljinac

(J.J.K/j.kulas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Roki

    31. decembar 2017 | 18:47

    To se nikad nece ponovit, ono druzenje drugarstvo, kad se nije pitalo ko je ko, a emisije na TVeu i nasi umjetnici kao Mija, Ckalja, Burdus, Gidra, Dudek, Nela itd, to je bio holivud za danasnju bijedu i jad.

  • mihailovic

    31. decembar 2017 | 20:46

    1970-1980 TITOVA JUGOSLAVIJA. SFRJ NEKI JE PLJUJU A TADA SE NAJBOLJE ZIVELO IMAO SAM CAST BITI DRZAVLJANIN SFRJ I ZIVETI U NJOJ. SFRJ CE UVEK ZIVETI U MOM SRCU DOK GOD ZIVIM

  • Koki

    31. decembar 2017 | 18:16

    Smešno je upoređivati ono vreme sa ovim, to je k'o dan i noć, tada su bili u porodici svi radno sposobni maltene svi zaposleni, a sada jedva jedan član.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA