Beograd i Sremska Kamenica dobijaju dva POTPUNO NOVA PET SKENERA: Brže do precizne slike raširenosti kancera

Pregled na PET skeneru, koji daje preciznu sliku raširenosti malignog procesa, zasad može da se obavi jedino u Beogradu i u Sremskoj Kamenici

  • 0

Ministarstvo zdravlja potvrdilo je da su opredeljena sredstva za nabavku još dva PET skenera u ovoj godini. Ministar Zlatibor Lončar precizirao je, navodi list, da će ta dva aparata ići za Beograd i Sremsku Kamenicu, a da će Niš moći da konkuriše za godinu ili dve.

Zašto i kome nije u interesu da i privatni lekari "otvaraju" pacijentima bolovanje?

- Pravićemo jedan miniciklotron, proizvodićemo u Srbiji ono što je neophodno od materijala za PET skener, jer ga sada uvozimo iz Rima. U pitanju je osetljiva i skupa roba koja mora da dođe u određeno vreme, njeno vreme poluraspadanja je tri dana, to što uradite od pregleda za tri dana, top je to. Realno je da će Niš moći da konkuriše za PET skener za godinu do dve dana - rekao je Lončar.

Inače, pregled na PET skeneru, koji daje preciznu sliku raširenosti malignog procesa, zasad može da se obavi jedino u Beogradu i u Sremskoj Kamenici, dok će u Nišu ovakvi pregledi biti mogući tek kada u Srbiji počne proizvodnja materijala za rad na ovom aparatu.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

List podseća da u Centru za nuklearnu medicinu KC Srbije na PET skeneru dnevno može biti pregledano 12 pacijenata, na trijažni pregled specijaliste nuklearne medicine čeka se do mesec dana, a za snimanje još mesec.

Za osam godina, koliko postoji PET centar obavljeno je 12.000 ispitivanja, tokom prošle godine pregledano je više od 2.000 pacijenata od kojih 90 odsto sa malignim tumorima, dodaje list.

Direktorka Centra prof. dr Vera Artiko objašnila je da se funkcionisanje nacionalnog PET centra trenutno zasniva isključivo na jednom radiofarmaku (FDG) koji se nabavlja na dnevnoj bazi.

- S obzirom na to da je vreme njegove dozvoljene primene ograničeno i da velika količina podlegne radioaktivnom raspadu tokom transporta, PET ispitivanja primenjujemo na maksimalno 12 pacijenata dnevno. Zato ovoga trenutka ne možemo da adekvatno povećamo dnevni protok pacijenata i da radimo u više smena. Sve bi se to rešilo kada bismo imali domaću proizvodnju pozitronskih radiofarmaka u blizini našeg centra - rekla je Artiko.

Daljinac

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA