≫ 

Nemojte nikada više da napravite ovu grešku: Kako se prema tradiciji seče badnjak? (VIDEO)

Treba čuvati tradiciju

  • 3

Jelke na pijacama i ulicama već su zamenili badnjaci. Za sve one koji nemaju šumu u blizini, badnjaci stižu iz svih delova Srbije. Kažu prodavci, seku se i nude po običajima.

Seku jelku, a idu na pijacu da kupe badnjak: Razočarani sveštenik poslao jaku poruku uoči praznika

Milorad Rakić iz Ražane kod Kosjerića već pet godina nedaleko od svoje kuće, pored magistrale prodaje badnjake. Bez obzira na to koliko poseče, za svaki je ista procedura u skladu sa tradicijom.

- Badnjak se seče prema istoku i treba ga iseći iz tri puta i prema istoku se obara, znači prema izlasku sunca. Cene se razlikuju, u Kosjeriću idu i do dvesta dinara, zavisi kako koji. Ja ih prodajem po sto dinara. Kod mene nije bitna cena, bitna je tradicija - navodi Milorad.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Sve je jeftinije od jelki, kaže Milorad, pa čak i maštovite dekoracije kod uličnih prodavaca.

- Svaki badnjak izuzev ove malo manje grančice, se odseče makazama, pa se okiti automobil. Kitio sam i autobuse. Kad naiđu ljudi, nisam gledao da li će dati deset dinara, dvadeset dinara ili neće ništa. Uglavnom od mene je na magistrali svako otišao okićen, ko god je stao - rekao je Milorad.

Nada se da će badnjaci štititi sve one koji se spremaju da praznuju božićne praznike i savetuje da ne žure, jer uvek se stigne gde god da se krene. Treba poštovati brzinu i čuvati tradiciju.

Pogledajte video: 

Daljinac

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Imenjak

    5. januar 2018 | 08:44

    Samo sto se isece za badnjak pola sume

  • Zivojin

    5. januar 2018 | 10:56

    Iskreno volim BOZIC. Lepi su mi naši običaji, ali bre koliko samo Jelki Badnjaka strada to samo DRAGI BOG ZNA UZAS.

  • Realno

    5. januar 2018 | 22:28

    Citam da se isece mnogo sume. Pa u Srbiji se sece Badnjak od kako postoji, a iz odsecenog hrastovog drveta, na prolece se podmladi jos 10 takvih!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA