Banaćani se uveliko pripremaju za Badnji dan i Božić: Prodavci trljaju ruke, ove dve stvari su najtraženije (FOTO)

Grupa mališana koju smo zatekli u porti hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Ruskom Selu kraj Kikinde, užurbano pakuje grančice badnjaka kako bi sve bilo spremno za Badnji dan

  • 1

Priprema badnjaka za radosni hrišćanski praznik Badnji dan koji najavljuje dolazak Božića, počela je i u maloj radionici na severu Banata. Grupa mališana koju smo zatekli u porti hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Ruskom Selu kraj Kikinde, užurbano pakuje grančice badnjaka kako bi sve bilo spremno za Badnji dan.

Mnogi misle da je sutra Veliki petak i da moraju da poste: Ovo je prava istina

Zaplakala ikona presvete Bogorodice pred Božić: Čudo u makedonskom manastiru (FOTO)

Oko 25 mališana iz likovne radionice "Živopis" koju predvodi učitelj Ljubiša Radukić priprema se za najradosniji hrišćanski praznik, ali i sa nestrpljenjem isčekuje i Badnji dan kada će vezice badnjaka poklanjati građanima. Željana Vrbljanac (9) učenice OŠ "Gligorije Popov" kaže za "Telegraf" da je Badnji dan jedan od najlepših dana u godini:

Foto: Telegraf

- Dobili smo hrastove grančice od kojih pravimo male badnjake. Hrast je sveto drvo i zato ga koristimo, dodajemo još slamu i žirove. Sutra se pripremamo i za korinđanje, svake godine obilazimo kuće po selu, čestitamo Badnji dan i Božić domaćinima - kaže nam Željana.

Nikola i Zoran Vujović (8), redovno posećuju likovnu radionicu, a ovoga puta došli su da pomognu u pravljennju malih badnjaka:

Foto: Telegraf

- Svako ih pravi onako kako želi, sveštenik nam je objasnio kako se prave badnjaci i imali smo predavanje, dosta smo naučili o praznicima koji nam dolaze. Sutra će se ispred crkve paliti vatra, deliće se badnjaci i trudimo se da lepo izgledaju, stavljamo slamu, hrast, pšenicu.

Foto: Telegraf

Kupovni badnjaci koji se mogu pronaći na pijaci koštaju oko 100 dinara, aranžmani od badnjaka su nešto skuplji, pa se mogu pazariti za 400 dinara, dok žito staje oko 100 dinara po čašici. Na kikindskoj pijaci najviše se prodaje koštunjavo voće: orasi se prodaju i za 700 din/, suve smokve oko 400 din /kg, suve šljive koje koštaju od 200 do 300 din./kg, lešnik se može pazariti za 1.000 din./kg dok su bademi najskuplji i cena im je oko 1600 din/kg.

Prodavci kažu da se ovih dana najviše kupuje riba i pasulj:

Foto: Telegraf

- Sutra pripremamo posnu trpezu, pravićemo prebranac i ribu, dok za Božić spremamo pečenicu - kaže nam Mila Injac.

I trpeza Ljiljane Stanaćev biće sutra posna:

- Spremamo pitu sa krompirom, ribu i krompir salatu. Česnicu sam pripremila, a najviše se radujem Božić, posebno ručku koji će biti mrsan sa puno mesa, priloga i kolača - kaže nam Kikinđanka.

Foto: Telegraf

Daljinac

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Paja

    5. januar 2018 | 20:40

    Znači banaćani ha kolko znam Rusko Selo je u Banatu al u njemu nežive Banaćani

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA