Ako pečete prase za Božić u garažama i šupama, Badnji dan može da vas košta života! (FOTO)

Ugljen-monoksid (CO) je gas bez boje, mirisa i ukusa. To je osnovni razlog zbog kog je veoma opasan - ni sa čim ne odaje svoje prisustvo

  • 4

"Pekli prase u garaži i umalo se ugušili" vest je od šestog januara 2016. godine. "Ugušio se dok je pekao prase za Božić" je vest od šestog januara 2017. Obe su iz Kragujevca. U oba slučaja Šumadinci su prase za Božić pekli u zatvorenom prostoru, garaži, odnosno šupi. Dvojica su preživeli trovanje ugljen- monoksidom, jedan nije bio te sreće.

Cela Srbija pohrlila u PRESTONICU PEČENJA: Miris se širi Stopanjom, okreću se prasići i jagnjići, a majstori otkrivaju svoje tajne (VIDEO)

To je osnovni razlog zbog kojeg prase za Božić nikako ne treba peći u zatvorenom prostoru!

Muškarac iz sela Cerovac kod Kragujevca na Badnji dan 2017. godine se otrovao ugljen-monoksidom dok je pekao prase u šupi pored kuće. Pronašli su ga ukućani, bez svesti. Lekari Hitne pomoći su pokušali reanimaciju, ali bezuspešno.

Zbog simptoma trovanja ugljen-monoksidom u zatvorenom prostoru, tokom pečenja prasića, ekipe kragujevačke Hitne pomoći, tokom popodneva šestog januara te 2017, imale su još četiri intervencije.

Godinu dana ranije, 2016. na Badnji dan, zbog trovanja na isti način, tri osobe završile su u Urgentnom centru Kliničkog centra Kragujevac.

Foto: Telegraf

Smrti su za dlaku umakli otac i sin S. B. (64) i N. B. (32) iz kragujevačkog naselja Stara zvezda. Oni su pekli prase u zatvorenoj garaži. Preživeli su zahvaljujući tome što je sin imao mobilni telefon uz sebe i bio dovoljno svestan da pozove majku koja je bila u kući.

U istom danu, zbog "čuvanja" praseta dok se peklo, u Urgentni centar je primljena dvadesetogodišnja devojka. Srećom, u oba slučaja rođaci i komšije su brzo intervenisali, pa je unesrećene kiseonik iz Hitne pomoći povratio u život.

Foto: Telegraf

Praznična euforija među Srbima u Nemačkoj, istih dana 2016. umalo se završila tragično. Šestorica berlinskih Srba okupila su se kako bi ispekla šest prasića na ražnju i to unutar napuštene fabričke hale u predgrađu Berlina, Johanitšalu. Ubrzo su im se pridružile i ostale srpske porodice iz naselja. Poduhvat je, međutim, od samog početka bio osuđen na propast. Dim se brzo nakupio u zatvorenoj prostoriji, a situacija je postala alarmantna kad se jedan od njih onesvestio od dima. Ispostavilo se da su sva šestorica domaćina pretrpela teško trovanje ugljen-monoksidom.

Ugljen-monoksid (CO) je gas bez boje, mirisa i ukusa. To je osnovni razlog zbog kog je veoma opasan-ni sa čim ne odaje svoje prisustvo.

Foto: Telegraf

Stvara se u motorima automobila, u neispravnim šporetima na gas ili drva, grejačima, u požarima.

Do trovanja ugljen-monoksidom može doći vrlo brzo, jer se ovaj gas odlično vezuje za hemoglobin, zadužen za prenos kiseonika po organizmu kroz krv.

Daljinac

(M. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lemi

    5. januar 2018 | 14:18

    Ne znam tko normalan moze peci prase u zatvorenom prostoru? Lozi se na drva i dimi na sve strane naravno a da taj dim nigde ne odlazi. Ej pameti? Oduvek se peklo u nekim supama koje su otvorene na jednu stranu tj u poluotvorenim prostorima ili zaklonima gde vetar ne puse. Pa zar se zaboravilo ono najosnovnije pravilo? Ne mogu da verujem

  • naja

    6. januar 2018 | 15:49

    jaaaadni prasići. TUŽNO.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA