≫ 

Paru iz česnice nikako ne bacajte: Ako želite da vas cele godine prati sreća, a novac samo pristiže, jednu stvar nikako ne smete uraditi

Para iz česnice vrlo je značajan predmet

  • 19

Običaj je da se u testo za tradicionalnu božićnu česnicu stavi novčić, a u zavisnosti od lokalnih običaja i neki drugi sitni predmeti. Para se ubacuje u trenutku kada se testo već zamesi, pa onda, nakon ubacivanja još malo "domesi", kako ni domaćica ne bi znala gde je otišao novčić.

Božićna česnica od 90 kilograma podeljena u Kikindi: Dukat je izvukao Marko koji ima samo jednu želju ove godine (FOTO)

Veruje se da će osoba koja nađe novčić u svom komadu česnice biti posebno srećne ruke u narednoj godini i da će tokom cele godine imati zdravlja i bogatstva. Ukoliko, pak, niko od prisutnih ne nađe paru, već ona ostane u poslednjem parčetu namenjenom za "kuću", znači da će svi u kući imati sreću, zdravlje i blagostanje tokom cele godine.

Para iz česnice vrlo je značajan predmet i postoje razlozi zašto nikako ne treba da je bacite, zadržite kod sebe ili zagubite i zaboravite!

Ukoliko neko nađe paru, a ne želi da je zadrži, on može da je "proda" nekom drugom kako bi mu ustupio svoju sreću. Ipak, mnogi se slažu da je najlepše zadržati novčić.

Foto: Tanjug/Aleksandar Ćirić

U nekim sredinama se ranije novčić lepio za plafon uz pomoć malo testa, kako bi ostao u kući i štitio sve ukućane, međutim, to je s vremenom prestalo da se praktikuje iz razumljivih razloga.

Mnogi ovaj novčić nose uz sebe kao amajliju tokom cele godine, međutim, najpravilnije bi bilo da se para stavi na ikonu ili pored nje i čuva do sledećeg Božića.

Ono što nikako ne bi smelo da se radi jeste da se kupuje njime, niti pokloni nekome kao novac.

Daljinac

(Telegraf.rs/Opanak)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • damir

    8. januar 2018 | 09:45

    Ovde u Vojvodini se sprema slatka cesnica sa tvrdim orasima i medom sve zalepljeno tako da se novcic zna i progutati . Kod vas Srbijanaca nema razlike izmedju ukusa cesnice i slavskog kolaca mi u cesnici uzivamo kao u dezertu

  • JA

    8. januar 2018 | 10:22

    Mogu da potvrdim da cak i kad nisam radio, ili ponekad samo sezonski, uvek sam imao neke pare, a nisam preterano stedeo. Naravno, nisam ni krao, niti dobijao od drugih pare (osim za rodjendan), a jesam cuvao novcic iz cesnice bas te godine. Pri tom mi je receno ako se zalepi vise testa za novcic, vise para cu imati, i s obzirom na okolnosti, tako je i bilo.

  • victoria

    8. januar 2018 | 08:44

    Znam tolike ljude koji ne slave bozic pa im sve od ruke ide. A znam i one koji slave pa nisu tako srecni. To sve sa Bogom i hriscanstvom nema veze.Cisto sujeverje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA