BOR DIŠE PUNIM PLUĆIMA: Bez prekoračenja granične vrednosti SO2

Dosadašnji istorijski minimum zagađenja SO2 u Boru, kada je prosečna koncentracija u vazduhu bila 43,6 mikrograma po kubnom metru, zabeležen je 2016

  • 0

Očigledan je trend smanjenja prosečne koncentracije SO2 u Gradskom parku, kao najnepovoljnije lokacije sa aspekta ugroženosti emisijom gasova iz topioničkih agregata.

- U 2017. iznosila je 33,63 mikrograma po normalnom metru kubnom, sa tendencijom daljeg opadanja – naglasila je Dušanka Miljković, pomoćnik direktora TIR-a za zaštitu životne sredine.

Dosadašnji istorijski minimum zagađenja SO2 u Boru, kada je prosečna koncentracija u vazduhu bila 43,6 mikrograma po kubnom metru, zabeležen je 2016.

- I pored nepovoljnih meteoroloških uslova i uticaja gradske toplane, kao i svih drugih agregata koji su u funkciji grejanja, ni u jednom mesecu minule godine nije bilo prekoračenja godišnje granične vrednosti koncentracije sumpor- dioksida u vazduhu iznad Bora.

Foto: RTB Bor

Ovo je deo godišnjeg izveštaja o kvalitetu vazduha u gradu bakra za 2017., a kvalitet je ocenjen na osnovu prosečnih mesečnih koncentracija SO2 dobijenih monitoringom kvaliteta vazduha zabeleženih na automatskim mernim stanicama (AMSKV) u Gradskom parku, Brezoniku, Slatini i kod Instituta za rudarstvo i metalurgiju (Krivelj ne radi zbog remonta analizatora SO2).Na svim mernim stanicama, koje su uključene u državnu mrežu AMSKV Agencije za zaštitu životne sredine, prosečne mesečne koncentracije SO2 znatno su ispod godišnje granične vrednosti koja iznosi 50 mikrograma po kubnom metru vazduha.

Foto: RTB Bor

- Iz prikazanih grafika i ustanovljenih merenja potpuno je jasno da je trend smanjenja prosečne koncentracije sumpor-dioksida na AMSKV Gradski park, kao najnepovoljnijeg slučaja sa aspekta ugroženosti emisijom gasova iz topioničkih agregata, očigledan i značajan. U 2017. godini iznosio je 33,63 mikrograma po normalnom metru kubnom, sa tendencijom daljeg opadanja - naglasila je Dušanka Miljković, pomoćnik direktora TIR-a za zaštitu životne sredine.

U izveštaju se, takođe, navodi da je Bor dugi niz godina imao status prekomerno zagađenog grada, da bi 2016. došlo do smanjenja pojave jako zagađenog vazduha. Te godine zabeležena je prosečna godišnja koncentracija SO2 u vazduhu od 43,6 mikrograma po kubnom metru, što je u tom trenutku predstavljalo istorijski minimum, a prvi put vazduh u gradu bakra svrstan je u prvu kategoriju.

(Telegraf.rs/J. Stanojević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA