Staćemo pod jednu krušku: Samo 5 od 169 opština ima više rođenih nego umrlih (FOTO)

Porodice iz ovog regiona često se odlučuju za veliki broj dece

  • 21

U Srbiji je samo pet opština u prošloj godini imalo više rođenja nego sahrana, od 169 koliko ih naša zemlja ima. Novi Pazar, Sjenica i Tutin se opštine u kojim je rođeno najviše beba u odnsou na ukupan broj stanovnika. Sa druge strane, rekordno mali broj beba koje su rođene u Prokuplju prepolovljen je u poslednih 25 godina.

SRBIJA PROTIV BELE KUGE: Za 10 meseci u 2017. u Srbiji rođeno 648 beba više nego godinu ranije

U matičnu knjigu na teritoriji Novog Pazara upisano je 2.347 novorođenih. Prošle godine prosek je bio oko 2.500 beba.

- Mi smo, istina, najmlađi grad u Evropi. A ove godine smo, možda nešto manje nego što smo očekivali, imali 1.997 novorođenih. Četvrtorotke su kod nas normalna stvar - navodi Adil Škrielj, načelnik GAO u Novom Pazaru.

Porodice iz ovog regiona često se odlučuju za veliki broj dece.

- Četvrta bebica. Sve je u redu, hvala bogu. I, zašto da ne. Najstarija devojčica, devojka u stvari ima 22 godine - priča porodilja Azamela Papić.

Printskrin: RTS

Suada Gicić Skenderi, portparolka Opšte bolnice u Novom Pazaru, ističe da Tutinke vode sa brojem porođaja iako je ta opština jedna od najnerazvijenijih u Srbiji.

- Silvana Simić iz Tutina je rodila svoje 13. dete pre godinu dana - dodaje portparolka Gicić Skenderi.

U matične knjige u te tri opštine upisano je više od 3.000 beba. U topličkom kraju u četiri opštine koje gravitiraju prokupačkom porodilištu potpuno drugačija slika – samo 650 beba.

- Značajan pad desio se pre nekih 10-11 godina, kada je u 2006. godini bilo 870, a u 2007. godini 720 beba. Taj broj, nažalost, više nismo prešli - kaže načelnika prokupačkog porodilišta Nenad Radmanović.

U proseku, u Srbiji godišnje nestane opština veličine Prijepolja ili Savskog venca. U proteklih deset godina broj stanovnika smanjen je za 385.000.

Daljinac

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dinoo

    9. januar 2018 | 16:16

    Ja imam dvoje,brat troje,surak četvoro i jos uvek akoBogda planiramo jos dece..ali trčimo i radimo puno i obezbedjujemo i porodici svako zadovoljstvo,,fizičkim radom a ne po kafana i cigancurina i zato mi i žena kad god poželim jos dece ona se slaže sa tim i uživa u ulozi majke

  • Danijel Delije Sever

    9. januar 2018 | 11:59

    Pa kada kradu decu u porodilistima sirom Srbije ! I najskuplji su proizvodi i garderoba za bebe i malu decu ! Imam ih troje nek su zivi i zdravi IZDRZACEMO SUPRUGA I JA NEKAKO !!!

  • Nenad

    9. januar 2018 | 12:42

    Skuplja garderoba za decu nego za odrasle, a za kolica da nepricam dve plate. Mada dosta mladih odlazi preko za boljim zivotom ostaju samo penzioneri

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA