Pakleni doček Nove godine u Jagodini: Hirurzi ostali bez instrumenata zbog brojnih povreda od pirotehnike

Protiv upotrebe pirotehničkih sredstava su i sveštenici

  • 0

U Jagodini će na gradskom trgu, u organizaciji Skupštine grada biti organizovan i doček nove pravoslavne godine 13. januara, a lekari, sveštenici, nastavnici, roditelji, policija, apeluju da se neupotrebljavaju pirotehnička sredstva.

Istorijska Nova godina u Beogradu: Nijedno dete nije ostalo u bolnici zbog petardi

Direktor Doma zdravlja u Jagodini Drako Miletić kaže za Tanjug da slavljenička pirotehnika "može izavati veoma teške povrede, pa i trajnu invalidnost, pre svega povreda lica, očiju, šaka, a najčešće stradaju deca i mladi".

Ove godine za doček Nove godine, na sreću, nije bilo povređenih od pirotehničkih sredstava, izjavila je Tanjugu lekar u Službi hitne pomoći u Jagodini dr Mirjana Marković a ni na trgu gde je bio doček.

U Jagodni se još prepričava doček 2012. godine kada su zbog brojnih intervencija, povreda od pirotehničkih sredstava i povreda od stakla razbijenih flaša i časa, hirurzi Opšte bolnice ostali do jutra bez sterilnih instrumenata.

Foto: Printskrin: Youtube /Pixabay

Protiv upotrebe pirotehničkih sredstava su i sveštenici, koji ističu da "pucnjava nije simbol radosti, sve je protiv vere što izaziva povređivanje".

Nastavnici se takođe protive, a policija će i za doček pravoslavne nove godine na trgu obezbediti poseban prostor, bez ljudi, gde će se bacati petarde, da se ne bacaju u masu i izazivaju povrede.

Policija u Jagodini, inače, već nekoliko godina, obezbeđuje prazan prostor za bacanje petradi i tako sprečava da se neko povredi.

U policiji upozoravaju da su posebno opasne eksplozivne naprave napravljene u kućnoj radinosti.

Ove godine primećeno je manje pirotehnike u Jagodini tokom dočeka, a u policiji to pripisuju i novom Zakonu o javnom redu i miru koji za upotrebu petardi i baklji predviđa kaznu od 50.000 do 100.000 dinara.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA