≫ 

NAJVAŽNIJI VODIČ ZA RODITELJE: Kako se postavljaju sedišta za bebe, koja su najbolja, kako vezivati decu, kako nas varaju pri kupovini... (FOTO) (VIDEO)

Tek svako peto dete se prevozi u sedištima za decu, a i među njima ima dece koja se voze u loše montiranim sedištima. Zbog toga najčešće ginu baš u prisustvu roditelja

  • 18

Niko se više od Srba ne busa kako su im deca i zdravlje najbitniji. A opet, niko tako malo kao Srbi ne zanemaruje upravo to. Ako ne prevozite dete u autosedištu - kazna je 120.000, ali, čak ni udar po džepu nije dovoljan da osvesti roditelje, pa podaci kažu da najviše dece gine upravo pred njihovim očima. Kao izgovor za nebrigu o svojoj deci, a dajemo sebi pravo da kažemo da je prevoženje bez autosedišta jedna velika NEBRIGA, navodi se da ne znaju koje sedište da kupe, kao i da ne znaju kako da ga pravilno nameste. Kako bismo vam rešili sve nedoumice, i mi smo krenuli u kupovinu i tražili smo da nam se objasni sve, do najsitnijih detalja.

Sremili smo za vas video uputstva sa svim detaljima - od toga koje sedište odgovara kom uzrastu, pa do onog podjednako bitnog: kako pravilno postaviti svako autosedište. Različiti proizvođači, različiti modeli i različite grupe autosedišta zahtevaju različite načine upotrebe i postavljanja. Krećemo od sedišta za najmlađi uzrast, odnosno za decu do devet meseci (0-10 kilograma). U videu ispod pogledajte kako se sedište pravilno montira, kao i šta sve treba da uradite da vaše dete bude bezbedno.

Najpre morate da znate da su autosedišta podeljena u grupe prema težini i telesnom razvoju deteta. Detetu koje se ne prevozi u odgovarajućem autosedištu ugrožena je bezbednost. Ako je dete premalo za autosedište, može se desiti da isklizne iz autosedišta. Sa druge strane, ako je preraslo autosedište, pojedini delovi autosedišta ne samo da neće obavljati funkciju, nego mogu postati dodatni izvor opasnosti.

SEDIŠTE NE TREBA DA BUDE LEPO, NJEGOVA ULOGA JE DA ZAŠTITI DETE

Prva greška koju roditelji prave kad kupuju sedišta za decu je što ih kupuju zbog policije, odnosno, zbog zakona. Nemojte tako da razmišljate. Sedište kupujete zbog sigurnosti vašeg deteta. Druga stvar koju treba da znate je da sedište ne treba da bude ni lepo, ni da se uklapa sa enterijerom vašeg vozila. Ono ima samo jednu funkciju: da zaštiti vaše dete u slučaju čeonog sudara, bočnog sudara ili prevrtanja. Sve ostalo je nebitno.

PRODAJU NAM OPASNA AUTO-SEDIŠTA ZA DECU: Obavezno obratite pažnju na nekoliko stvari i ovu važnu oznaku! (FOTO)

U slučaju da dođe do sudara, a sedište nije pričvršćeno kako treba za vozilo ili vaše dete nije pričvršćeno dobro - sedište neće ispuniti svoju ulogu, nego može i dodatno povrediti vaše dete.

Sa druge strane, ukoliko postavite sedište kako treba i dete osigurate u njemu, velike su šanse da će ono u slučaju sudara proći sa što manjim mogućim posledicama.

PITANJE KOJA MORATE POSTAVITI PRODAVCU SEDIŠTA

Kad uđete u radnju, prvo što tražite od prodavca jeste da vam pokaže homologaciju sedišta. To je jedna obična narandžasta nalepnica na kojoj je ispisano ime evropskog standarda, a to su minimalni tehnički uslovi koje sedište mora da ispunjava.

Ako sedište nema tu nalepnicu, nemojte više ni da pokušavate bilo šta sa njim. Ako ima nalepnicu, sledeće što pitate trgovca je kakvo je to sedište, da li su obavljena dodatna ispitivanja, da li je eventualno dobilo neke nagrade na testiranjima.

Zašto? Zato što na našim tržištima postoje sedišta vrlo renomiranih proizvođača, koja su se pokazala jako dobro na testovima, a postoje i takozvana "no name", odnosno, sedišta potpuno nepoznatih brendova koja ispunjavaju neke tehničke uslove, ali je vrlo upitno kako bi se ponašala u slučaju pravog sudara.

U videu ispod pogledajte uputstvo za montiranje sedišta za decu uzrasta do 18 meseci (0-13 kilograma):

Neretko, naši trgovci u radnjama najviše nude i forsiraju prodaju tih "no name" sedišta zato što na njima imaju veću zaradu, odnosno, veću maržu.

NE VODITE SE ONIM: "ŠTO SKUPLJE, TO BOLJE"

Vrlo bitno za roditelje je da znaju i da cena nije ključni faktor. Postoje sedišta koja su vrlo skupa i koja su potiču od renomiranih brendova, a koja su se jako loše pokazala na određenim testovima.

Sa druge strane, postoje sedišta koja su relativno jeftina, a sjajno su se pokazala i imaju odlične ocene na testovima, tako da tu ne važi ono pravilo "što skuplje to bolje".

NE KUPUJTE SEDIŠTE DOK GA NE PROBATE U KOLIMA

Kada izaberete neki model koji vam se sviđa, obavezno tražite od prodavca da ga probate u vašem vozilu zbog toga što se ne uklapaju sva sedišta u sve automobile. Bilo bi dobro i da vaše dete bude prisutno tu kada birate sedište zato što ima pojedinih modela koji su sjajni, imaju odlične karakteristike i jako dobru zaštitu, pogotovu u slučaju čeonih sudara, ali ne može svako dete da sedne u njega.

U videu ispod pogledajte uputstvo za montiranje sedišta za decu uzrasta od 9 meseci do 4 godine (9-18 kilograma):

DETE MORA OSTATI U SEDIŠTU, ČAK I KAD SE BUNI

U nekom trenutku deca će možda negodovati i neće hteti da budu u sedištu. Tada je vrlo važno da roditelji budu dosledni i da zajednički zauzmu stav da tu nema kompromisa. Dete će vrlo brzo shvatiti da uzalud pokušava i neće biti nikakvih problema.

Mnogi roditelji prave greške što decu ne stavljaju u sedišta na kraćim lokacijama jer misle da nema potrebe. Saobraćajne nesreće se dešavaju u milisekundi u jednom mestu. Ne treba vam tri kilometra da bi se desila saobraćajna nezgoda.

Duži niz godina unazad, deca nam najviše ginu u saobraćajnim nezgodama. Ne kao pešaci, već kao putnici u vozilu, pre svega zbog neupotrebe dečjih zaštitnih sedišta. Tako da imamo jednu paradoksalnu situaciju da nam deca najviše stradaju u prisustvu svojih najmilijih.

Tek svako peto dete se prevozi u sedištima za decu, a i među njima ima dece koja se voze u loše montiranim sedištima.

U videu ispod pogledajte uputstvo za montiranje sedišta za decu uzrasta od 3 godine do 12 godina (15-36 kilograma):

Daljinac

(J. Stakić/j.stakic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • shone

    11. januar 2018 | 17:27

    A kako cemo mi koji imamo starija vozila, koja nemaju pojaseve na zadnjim sedistima, da vezujemo decije sediste???

  • Dzek

    11. januar 2018 | 17:44

    Ma kakva sedista bre?! Pa to nama srbima nije potrebno, to je otimanje para narodu samo. I ispravne kocnice, dobre gume, ispravna svetla uz decije sediste nisu nama SRBENDAMA potrebni, sve je to otimanje novca jadnom narodu!!! Mi srbi smo najpametniji na svetu bre! Kakva Evropa, Svet, i to sto oni koriste sedista za decu bez pogovora,mi srbi sve ipak bolje znamo, mi smo najpametniji narod na planeti bre, nama to nista nije potrebno. Nema veze sto nam je saobracajna svest ravna nuli, nema veze sto smo po broju stradalih u saobracaju bukvalno prvi u Evropi, nista to nama ne dokazuje, ipak smo mi pametni, najpametniji, i nama glupost kao sto je decije sediste ne treba!!!!

  • Čika Jova

    11. januar 2018 | 17:35

    Pravi prodavac.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA