Radovan je izašao da obiđe voćnjak. Kada je video samo jednu granu svoje kajsije, pao je u očaj! (FOTO)

Ovaj vredni domaćin nije jedini zabrinut, sve njegove komšije imaju isti problem

  • 9

U zasadu Radovana Danilovića iz sela Prijevor, kod Čačka, zbog nesvakidašnjih visokih temperatura procvetala je kajsija, što je svakako zabrinulo voćare ovoga kraja.

Prošetala sam centrom pet srpskih gradova: Kragujevac, Kraljevo, Čačak, Kruševac i Bor... U čemu su isti i različiti? (FOTO) (VIDEO)

- Imam pod zasadom kajsije oko četiri hektara i ovih dana sam primetio na desetine cvetova, dok se na granama nalazi veliki broj pupoljaka i belih balona. Naravno da zabrinjava ovakva pojava jer ovo voće ne može dva puta da cveta, a ove cvetne pupoljke verovatno će već prvi mraz skinuti - rekao je Danilović za Glas zapadne Srbije.

Foto: Tanjug/Glas Zapadne Srbije

On je dodao da je, na svu sreću, to primetio samo u jednom delu zasada na kojem je veliki procenat vlage, zbog podzemnih voda.

U čačanskom Institutu za voćarstvu kažu da su u ovom periodu sve voćke u zimskom mirovanju.

Foto: Tanjug/Glas Zapadne Srbije

Oni upozoravaju da, ako se nastave visoke temperature, to može dovesti do nasilnog prekida zimskog mirovanja, pre svega kod kajsije kod koje je ovaj period nestabilan i kratak.

Foto: Tanjug/Glas Zapadne Srbije

- Zbog ranijeg ulaska u period vegetacije kasniji mrazevi mogu dovesti do oštećenja kajsije - rekao je za Glas zapadne Srbije Nebojša Milošević iz Instituta.

Prema njegovim rečima u ovakim situacijama voćari su jednostavno - nemoćni.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • QQQQQQQQQQQ

    11. januar 2018 | 15:29

    Nema veze - rodiće u Kini. Kod nas kada je "dobra godina" sve je skupo isto kao kad je mraz ili suša! Kad pitam zašto - kažu "zbog EURA",kad obere mraz kažu "zbog mraza"je skupo. I zato me mnogo zabole da li će da rodi ili ne!

  • Jeretik

    11. januar 2018 | 15:46

    Toliko o genijalcima koji se odusevljavaju sa " lepim " vremenom .

  • vasa paris

    11. januar 2018 | 16:32

    Ti se stidi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA