Srbija ima šansu da popravi loš prvi utisak: Evo kada je novo PISA testiranje učenika

Prošle godine rađeno je probno PISA testiranje, a novina je bila što je rađeno elektronski i po prvi put je uvedena finansijska pismenost

  • 0

Novo PISA testiranje učenika počinje u aprilu ove godine i trajaće mesec i po dana, a testiranjem će biti obuhvačene čitalačka, matematička, naučna i finansijska pismenost petnaestogodišnjaka - uglavnom učenika prvog razreda srednje škole.

Od sledeće godine učenici polažu još jedan test! Više od 150 škola obavezalo se na ovu izmenu

Rezultati će pokazati gde se nalazi obrazovanje u Srbiji kada je reč o funkcionalnom znanju učenika i šta treba da se unapređuje kako bi dostigli željene standarde, kažu u Ministarstvu prosvete.

Takođe, rezultati će pokazati i kako se znanje naših ucenika rangira u društvu više od 200 zemalja koje učestvuju u ovom međunarodnom istraživanju.

U Ministarstvu prosvete dodaju da će istraživanje početi posle 10. aprila i traće mesec i po dana, a ove godine će da se realizuje na mnogo većem uzorku od prethodnih.

Na PISA testiranju učestvuju petnaestogodišnjaci, a u Srbiji su to uglavnom učenici prvog razreda srednje škole. Testiranje će se obaviti u 222 škole, a učestvovaće oko 8.000 učenika.

Prošle godine rađeno je probno PISA testiranje, a novina je bila što je rađeno elektronski i po prvi put je uvedena finansijska pismenost.

Foto: Profimedia

Za potrebe istraživanja u Ministarstvu prosvete kažu da su zajedno sa donatorima obezbedili dodatne laptopove kao podršku informatickim kabinetima škola, što će omogućiti efikasniju realizaciju ove studije.

Prema novom Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja škole su u obavezi da učestvuju u istraživanjima koja se sprovode na osnovu međunarodnih ugovora.

Od februara ove godine nastavnici i učenici će na sajtu Ministarstva prosvete moći da se upoznaju sa zadacima koje su sačinile radne grupe formirane u okviru Nacionalnog saveta za praćenje PISA istraživanja, navodi se na sajtu Ministarstva prosvete.

Cilj je da se učenici pripreme za takvu vrstu testiranja znanja, kako bi faktor iznenađenja i njegove negativne posledice na rezultat testa bili što manji.

Sredstva za PISA testiranje obezbeđuje Ministarstvo prosvete, a realizuje Institut za psihologiju.

Srbija u PISA testiranju učestvuje od 2001. godine, testiranje se radi svake tri godine, a naša zemlja preskočila je istraživanje 2015. godine, jer za to nisu bila obezbeđena sredstva.

Na poslednjem PISA testiranju na kome su učestvovali učenici iz Srbije, 2012. godinu, postignuti su rezultati koji su ispod proseka, Srbija je zauzela 43. mesto od 65 zemalja.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA