Ovo je poslednja godina u kojoj će se transfuzija odvijati po važećim pravilima, krv davaoca testiraće se na savim nov način

Kontrola krvi biće stroža uvođenjem novog zakona

  • 5

Transfuzija i davanje krvi od sledeće godine trebalo bi da se se obavljati po važećim pravilima – spremaju se, naime, izmene koje bi celu oblast trebalo da centralizuju i da obezbede dovoljne zalihe krvi, javlja RTS.

Drama u Novom Sadu: Žena primila krv od dobrovoljnog davaoca i dobila HIV

Kada je nedavno otkriveno da je pacijentkinja u Novom Sadu transfuzijom primila krv zaraženu HIV-om, svi su tražili odgovor da li je sve urađeno po pravilima i da li su ta pravila dobra. Kontrola krvi biće stroža uvođenjem novog zakona, ali i tada, kažu nadležni, postojaće rizici, jer određene infekcije nekada ne mogu odmah da se otkriju, iako postoje u organizmu.

- Institut će biti ustanova u kojoj će se dodatno testirati, radiće se takozvano nadtestiranje, koje podrazumeva novi način testiranja koji nije bio prisutan do sada u Srbiji a koji će podići nivo sigurnosti, mada je i do sada krv bila sigurna kao u Nemačkoj, Americi, Francuskoj", kaže v. d. direktora Instituta za transfuziju krvi Srbije dr Gradimir Bogdanović.

Foto: Tanjug/Saša Petrović

Rizici od nestanka zaliha, međutim, trebalo bi da budu smanjeni.

- Institut za tansfuziju krvi prikuplja plan akcija davanja krvi od manjih centara kakvi su Zavod za transfuziju krvi Vojvodina, zavodi u Nišu i Kragujevcu i onda se na nacionalnom nivou zajedno sa Crvenim krstom i Službom za transfuziju pravi plan akcija davanja krvi - kaže dr Nada Vasiljević iz Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja.

Direktorka Uprave za biomedicinu dr Vesna Rakonjac ukazuje da će postojati "jedna sledljivost" i da će se jasno znati ko će šta raditi.

Foto: Telegraf

- Posebno se radujem što će konačno lekari koji se bave kliničkom transfuzijom biti u mogućnosti da se u potpunosti posvete pacijentima - rekla je dr Rakonjac.

U svakom trenutku će se znati i ko je kada dao krv. To će omogućiti da se bolje prate zalihe, ali i zdravstveno stanje davalaca.

- Tako ćemo tim jedinstvenim informacionim sistemom, koji je predviđen ovim zakonom imati tačan broj davanja krvi i dobrovoljnih davalaca krvi - navodi dr Nada Vasiljević.

Kao i do sada krv će moći da da svako ko je zdrav, ima od 18 do 65 godina i više od 50 kilograma. Muškarci na svaka tri meseca, a žene na svaka četiri meseca.

Daljinac

(Telegraf.rs / RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • No name

    17. januar 2018 | 11:27

    Znaci postoji bolji nacin?

  • crni

    18. januar 2018 | 23:06

    Ima li drzava nameru da plati ogromni dug Instituta za transfuziju !!!! Taj dug se broji u stotinama miliona i primice se milijardi dinara !!! Racun je u blokadi .........

  • Cika Velja

    17. januar 2018 | 17:48

    Opaaa...napredujemo znaci? Za par godina ce biti smesno sto smo i pribegavali ovoj metodi lecenja!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA