Zašto kad upale sva četiri migavca i stanu nasred ulice misle da su bogovi saobraćaja?

Kada se neko nepropisno parkira važno je da druge vozače migavcima upozori da je na mestu na kojem ne bi trebalo da bude

  • 32

Koliko puta ste se iznervirali u naletu vožnje kada ste maltene na sred kolovoza naleteli na automobil sa upaljena četiri migavca, a sebi još više nabili pritisak kada ste skapirali da je vozač izašao do pekare da kupi burek?!

NAJVAŽNIJI VODIČ ZA RODITELJE: Kako se postavljaju sedišta za bebe, koja su najbolja, kako vezivati decu, kako nas varaju pri kupovini... (FOTO) (VIDEO)

Verovatno ćete se još više iznervirati kada saznate da vozač koji to učini ne čini prekršaj već je i poželjno da to uradi.

Naime, po vozača koji je napustio vozilo, iako se to nama sa strane čini drugačije, bolje bi bilo da upali sva četiri bez obzira na to što je nepropisno parkiran.

Foto: Telegraf

U suprotnom, novčanik će mu biti lakši za 8.000 dinara.

O čemu se radi?

Predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović objašnjava za naš portal da uključena sva 4 pokazivača pravca odnosno migavci illiti žmigavci, nije zloupotreba nego obavezna upozreba.

- Opšta namena sva 4 migavca služe da upozore učesnike u saobraćaju na neku pojavu koja inače nije redovna. Dakle sva 4 migavca ukazuju da se nešto u saobraćaju dešava, pa vozač kada to vidi treba da usmeri svoju pažnju ka tom - objašnjava Okanović.

Printskrin: Tanjug

On podseća kada se sve po našem Zakonu o bezbednosti saobraćaja sva 4 migavca uključuju.

- Sva četiri pokazivača pravca se uključuju za vreme ulaska ili izlaska putnika, ako vozač upozorava druge učesnike na opasnost u saobraćaju, u uslovima izrazito smanjene vidljivosti kao što su gusta magla, dim, jake padavine, zatim, ako je vozač poslednji u koloni vozila koja se zaustavila na putu van naselja, ako se vozilo kreće unazad...

- Uključuju se i ako se naiđe na saobraćajnu nezgodu, zatim, kada se neispravno vozilo vuče na vučeno vozilo moraju da budu uključeni pokazivači pravca, kada se deca ukrcavaju ili iskrcavajuiz autobusa za organizovni pevoz dece i ako se zaustavi na kolovzu osim prilikom parkiranja na obeleženom parkingu. Sada smo došli do stajanja i kupovine bureka - kaže Okanović.   

BULEVAR 4 ŽMIGAVCA

Prema njegovim rečima vozač je dužan da uključi sva četiri ako se zaustavi na kolovozu, inače čini prekršaj.

- Policija u mnogim sredinama kada zatekne vozilo na nepropisnom mestu a nisu uključena sva 4, napisaće kaznu i za nepropisno parkiranje i što nisu uključeni migavci. Ako se oni uključe, biće napisana samo kazna za nepropisno parkiranje koja iznosi 5.000 dok je za neuključivanje sva četiri 3.000 dinara. Tako da, ako se neko parkira ispred pekare i ne uključi migavce dobiće dve kazne, a ako ih uključi onda samo za nepropisno parkiranje. Zato i jeste važno kada se nepropisno parkiraš da me upozoriš migavcima da si na mestu na kojem ne bi trebalo da budeš - navodi naš sagovornik koji s obzirom na godišnje doba u kojem smo i odlike koje ono ima podseća i da su kazne za neuključivanje sva 4 pokazivača pravca usled smanjene vidljivosti od od 6.000 do 20.000 dinara.

Foto: Telegraf

Inače, upravo zbog prevelike upotrebe 4 migavca, i jedna ulica u Beogradu je ponela ime po njima. Naime, Ulica vojvode Stepe na Voždovcu, pre nego što je rekonstruisana svetlela je od migavaca na sve strane, pa je zbog toga brzo dobila ime Bulevar 4 žmigavca! 

Daljinac

(Lj. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • peca

    24. januar 2018 | 22:12

    Nekultura je svuda oko nas.. pa i u saobracaju..

  • Kiza

    24. januar 2018 | 22:03

    Samo po novcaniku i eto kulture u saobracaju

  • Golf

    24. januar 2018 | 22:58

    Najgori su taksisti. Stane da ne moze niko da prodje, upali sva četiri i onda naplacuje pola sata kao da je na livadi a ne u saobracaju... ja bih to kaznjavao...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA