Novi Žeželjev most nema novo ime: Novosađani imaju nekoliko predloga, a jedan prednjači! (FOTO)

Neki od predloga su: Milutin Milanković, Jovan Jovanović Zmaj, Mileva Marić, Svetozar Miletić, Laza Kostić, Miroslav Mika Antić i "Most Nade"

  • 17

Iako su dva luka novog Železičko-drumskog mosta preko Dunava u Novom Sadu već spojena, most i dalje nema svoj zvanično ime, pa je njegov projektant Aleksandar Bojović na forumu "NSBuild" predložio da celokupna javnost predloži i da se izglasa najbolje rešenje za ime mosta.

Evo kada je novi most otvoren za pešake

Projektant novog mosta, koji se nalazi na mestu nekadašnjeg Žeželjevog, izneo je neke od predloga za ime novom mostu, poput Milutin Milanković, Jovan Jovanović Zmaj, Mileva Marić, Svetozar Miletić, Laza Kostić i Miroslav Mika Antić, dok je Fondacija "Novi Sad 2021" predložila da Bojovićeva građevina ponese ime "Most Nade".

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Na forumu je moguće glasati za neke od tih predloga, ali je javnost pozvana da iznese i druge predloge za koje bi se moglo glasati.

Bojović je predočio da mostovi ne bi trebali da nose imena po svojim projektantima, kako je bio slučaj baš sa železničko-drumskim mostom u Novom Sadu koji je nosio ime po svom idejnom tvorcu Branislavu Žeželju.

On je inače skrenuo pažnju da novi most neće ni po čemu ličiti na stari.

- Pretpostavke kao one da novi most predstavlja repliku starog, ili da je jedina razlika u tome što će po dva luka na obodima mosta umesto od betona sada biti od čelika nisu tačne i povređuju sve njegove stvaraoce, projektante i graditelje, implicitno ih prikazujući kao prepisivače već viđenog - naveo je Bojović za Tanjug.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Kako je objasnio most će se po svemu razlikovati u odnosu na stari, osim po tome što će pripadati vrsti lučnih mostova.

Inače, kako je najavila ministarka građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja Zorana Mihajlović železnički saobraćaj na tom mostu biće u funkciji od marta, a sve prilazne saobraćajnice za drumski saobraćaj biće završene tri meseca po puštanju železničkog saobraćaja u funkciju.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA