Sve što morate da znate o veseloj kapljici na jednom mestu, i konačan odgovor na pitanje - šta je dobra rakija?!

Jedna od grešaka je da se stara rakija hladi pred iznošenje na sto

  • 1
Rakija, liker, Kragujevac Foto: Telegraf

Umesto da bude gastronomski brend naše zemlje, "srpsko nacionalno piće" - rakija - je obavijeno velom dubokih predrasuda, zabluda i stereotipa - od načina služenja do predstavljanja u popularnoj kulturi.

10 zdravstvenih problema koje možete da rešite rakijom

Sociolozi Ilija Malović i Zoran Radoman su u želji da razbiju takvu sliku stvari kreirali blog "Rakija, uglavnom", namenjen podizanju kulture ovog pića u Srbiji.

- Gotovo da nema filma, serije, knjige ili pesme u čijem je fokusu propadanje, tuga, nasilje, očaj, a da se takvo stanje nije na neki način povezivalo sa rakijom - objašnjava Malović za Politiku.

Foto: Telegraf

Te zablude, osim u umetničkim delima, prisutne su i u svakodnevnom životu - od služenja do proizvodnje.

Jedna od grešaka je da se stara rakija hladi pred iznošenje na sto.

- Niska temperatura prikriva neželjene osobine kod loše ispečene rakije, a ubija arome kod kvalitetne. Nasuprot uvreženim čašicama u obliku malo većeg napretka, rakiju bi trebalo točiti u čaše u obliku cveta lale, sa dovoljno mesta da se u njoj sretnu odležalo piće i vazduh.

- Ovo je potrebno zbog procesa blage oksidacije koja se dešava kad piće izađe na svetlost dana posle godina, nekada i decenija starenja - kaže Malović.

Foto-ilustracija: Profimedia

Kada su ukus i miris u pitanju, uputstvo je jednostavno - ako se pri degustaciji oseti bilo koji iz kategorije "nepoželjnih ukusa" to je pokazatelj greške ili prevare u procesu pečenja.

- Svaki vulgaran i napadan miris je pokazatelj greške prilikom pečenja ili prevare. Šećer dodat u neprevreli voćni kljuk za posledicu ima rakiju sa manje sortnih aroma. To znači da rakija od dunje neće imati tipičan miris i ukus dunjevače. To važi za sve vrste voća. S druge strane, veliki problem su veštačke, dodate arome. To su obično rakije sa prenaglašenom aromom voća, kao da jedete aromatizovane bombone ili žvake. Nijedna prirodna voćna rakija ne sme da miriše jače od voća od kojeg je proizvedena - ističe Malović za Politiku.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Biljana

    22. januar 2018 | 09:05

    Nije objavljen moj komentar, pišem ponovo. Pri proizvodnji rakije najvažnije je higijena kazana i posuda, kvalitetno voće i mnogo strpljenja i ljubavi. Najbolja je bila "Srpska bela"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA