≫ 

Srbi se hvataju za glave u neverici: Šakali i lisice ulaze u sela i gradove, zbog jedne stavke u zakonu lovci nemoćni

Kada su šakali u pitanju, njih ima u niškom kraju sve do Jastrepca

  • 14

Zakon o divljači i lovstvu donet 2010. godine, koji je lisicu i šakala svrstao u krupnu divljač, doveo je do toga da se ove životinje viđene na periferiji gradova, ali i u njihovim centrima.

ULOV OD ČETVRT TONE JEDVA ODNELI KUĆI: Boban i Miki su iskusni lovci, ali ovo hvalisanje kao iz horora niko nije očekivao (FOTO)

Brojnost ovih predatora je u ekspanziji, lisice se oralno vakcinišu od besnila, a šakali nezadrživo šire jer nemaju prirodnih neprijatelja, osim vukova, dok se divlji zečevi sve ređe viđaju.

Lovci tvrde da su im "ruke vezane", a u prilog tome govori podatak da je načelnica Šumadijskog upravnog okruga zvala lovce u Kragujevcu zbog lisice koja se šetala oko jedne srednje škole, neznajući da grad ne može ništa da učini.

Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER

- Lovci ne mogu da pucaju na divljač na području naselja, već samo na udaljenosti od oko 200 metara od prvih kuća - rekao je za Politiku Dragan Šormaz, predsednik Lovačkog saveza Srbije, dodajući da je kod nas nekadašnje Dulićevo ministarstvo zabranilo klopkarenje, što je u EU dozvoljeno upravo zbog ovakvih situacija, kada na lukavu zverku ne može da se puca, jer može da dođe do rikošeta od betona, ograde, zida i da neko strada.

On dodaje da sada postoje sofisticirane zamke koje hvataju divljač neozleđenu i daju lovcu mogućnost da je oslobodi.

Foto-montaža: Wikimedia Bobik/Hans Hillewaert

Kada su šakali u pitanju, njih ima u niškom kraju sve do Jastrepca.

Lovci valjevskog kraja žale se na kunu, malu, ali opasnu štetočinu, koja je takođe u velikoj ekspanziji i nastanjuje napuštene kuće i štale.

U selima uz Moravu, između Smedereva i Velike Plane mogu se videti 50 primeraka divlje svinje koje su preplivale Moravu od strane Požarevca.

Takođe, u Srbiji ima i vukova, oko 1.300 jedinki, ali je njihov fond pod kontrolom.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ....

    21. januar 2018 | 11:54

    Ima li slučajno neki član zakona koji štiti običnog čoveka od države....??

  • doberman

    21. januar 2018 | 13:15

    nek bude kao pre, doneses rep sakala i dobijes bodove ili naknadu. uostalom, da ih lovimo i zamkama, sta dalje s njima?

  • cirorudenik

    21. januar 2018 | 11:16

    I sta cemo sa sakalima jer ubrzo ce da budu strah i trepet za stada ovaca jer ce biti opasni i po danu kad su ovce na ispasi a onda jevec kasno a i onako mucimo muku sa napustenim psima ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA